Felelős a katolikus egyház a papjai cselekedeteiért egy brit bíróság szerint

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában először értékelte munkaviszonyként a püspökség és a pap közötti kapcsolatot egy bíróság. A döntés után a papi visszaélések áldozatai könnyebben érvényesíthetik kárpótlási igényüket.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyház felelőssé tehető a papjai által elkövetett visszaélésekért - mondta ki egy keddi ítéletében a londoni felsőbíróság. Ez azt jelenti, hogy ezentúl könnyebben érvényesíthetik Nagy-Britanniában szexuális bűncselekmények áldozatai a katolikus egyházzal szembeni kártérítési igényeiket - közölte kedden a The Guardian című brit napilap internetes oldala.

A próbaperben az illetékes bíró a felperes - egy a kilétét a nyilvánosság előtt titkoló 47 éves nő - javára döntött, aki azt állította, hogy évtizedekkel ezelőtt a dél-angliai Hampshire megyei gyerekotthonban egy portsmouthi pap szexuális visszaélést követett el vele szemben. A bíró megállapította, noha nem volt formális szerződés az azóta elhunyt pap és az egyház között, vannak bizonyos alapvető jellegzetességek, amelyeket figyelembe kell venni.

"Kapott lakást, szószéket és papi palástot. Teljes felhatalmazással küldték a faluba, és szabad kezet kapott, hogy járjon el az egyház képviselőjeként. Széles jogkörrel ruházta fel a római katolikus egyházmegye" - írta le az indoklásban a bíró. Nagy-Britanniában ez az első eset, hogy egy bíróság döntésében munkaviszonyként fogja föl a püspökség és a pap közötti viszonyt.

Az alperes egyházkerület ügyvédje hangsúlyozta: az egyház nem próbálja hárítani a pedofil papok miatti felelősséget, de a konkrét ügyben egy jogértelmezési kérdésről van szó, ezért fellebbezni fog.

A felperes nő a Guardiannek azt mondta, elégedett a bíróság döntésével, de bosszantja, hogy az egyház fellebbezhet az ügyben. Hozzátette, hogy az egyháztól semmilyen támogatást nem kapott, és senki sem lépett kapcsolatba vele, mert az egyház képviselői szerinte nem vesznek tudomást az áldozatokról.