Bocsánatot kért az egyiptomi hadsereg a tüntetők halála miatt

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi katonai vezetés bocsánatot kért a kormányellenes tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapások halálos áldozataiért. Azt kérték, hogy ne hasonlítsák őket a Mubarak-rezsimhez, mert ők nem ragaszkodnak a hatalomhoz.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi katonai vezetés bocsánatot kért azon áldozatok miatt, akik a szombat óta tartó, kormányellenes erők és a rendfenntartók közötti összecsapásokban haltak meg. Az egyiptomi fegyveres erők legfőbb tanácsának vezetője közölte, hogy a "mártírhalált haltak Egyiptom hű fiai voltak" - írja a brit BBC.

Az országban péntek óta tüntettek az országot vezető katonai tanács ellen. A főként a kairói Tahrír téren zajló, összecsapásokig fajuló konfliktusban mintegy 35 ember vesztette életét. A tüntetők azt követelték, hogy a katonai vezetés gyorsabban adja át a hatalmat a polgári erőknek. Bár a hadsereg a hét elején bejelentette, hogy előrehozzák a választásokat, a tüntetőknek ez nem volt elég, és közölték, hogy addig tiltakoznak, amíg azok le nem mondanak.

A vezetés azt is közölte csütörtökön, hogy bíróság elé állítják a tüntetők haláláért felelős személyeket. Szerda éjjel pedig a katonai tanács két tagja az állami tévében azt mondta, hogy részvétét fejezik ki az egész egyiptomi népnek. Egyikük azt is mondta, hogy vérzik a szíve a történtek miatt. Egyben reményét fejezte ki, hogy "ez a krízis véget ér, és ha Isten is úgy akarja, nem is fog megismétlődni". Azt kérte, hogy az egyiptomiak ne hasonlítsák őket a Mubarak-rezsimhez, mert ők nem ragaszkodnak a hatalomhoz. Ennek alátámasztására jelezte, hogy most lesznek a választások.

Azóta, hogy Hoszni Mubarak elnök februári bukása után a hadsereg átvette az ország irányítását, Egyiptomban ezek voltak a legválságosabb napok. Egy csütörtök reggeli hír szerint a rendőrség és a tüntetők "fegyverszünetet" kötöttek, amely helyi idő szerint reggel hat órakor lépett életbe, és késő délelőtt még érvényben volt.