Vágólapra másolva!
Nigerbe próbált meg átszökni testőreivel Szeif al-Iszlám Kadhafi, amikor az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Líbia déli részén elfogták. Az Átmeneti Nemzeti Tanácson múlik, hol állítják bíróság elé háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözött Kadhafi fiút.
Vágólapra másolva!

Elfogták az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer el-Kadhafi néhai líbiai diktátor fiát - jelentette be szombaton a líbiai igazságügy-miniszter. Szeif al-Iszlámot, akit Líbia déli részén vették őrizetbe. Kadhafi fiát a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi.

A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy Kadhafi fiát a Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő Obari városa mellett fogták el testőreivel együtt, de az előző rendszer egyetlen más magas rangú tisztségviselője sem volt velük. Szeif al-Iszlámot a nyugat-líbiai Zintán városból érkező fegyveresek kerítették kézre.

Feldobták

Kadhafi fiát több bizalmasával együtt fogták el az Obari környéki vadonban. Feltehetően a szomszédos Nigerbe próbáltak átjutni. Szejf al-Iszlám állítólag egy helyi vezetőt keresett meg, hogy juttassa át őt és bizalmasait Nigerbe, ám az ehelyett - - egy helyi forradalmi tanács szóvivője szerint életét kockáztatva - értesítette a Líbiai Nemzeti Tanácsot. "Kaptunk egy fülest, hogy egy hónapja ott bujkál" - idézett a Free Libya TV egy harcost, aki állítólag tagja volt az őt elfogó egységnek.

A fegyveresek három kocsival tartóztatták fel a két terepjáróban utazó Kadhafiékat 70 kilométerre Obaritól még pénteken. Megállították a kocsikat, és kérték a bennük ülők iratait - jelentette a Reuters Ahmed Ammarra, az őt elfogók egyikére hivatkozva. Kadhafi fia Abd-el-Szalam (a béke szolgálója) néven mutatkozott be, de a lázadók felismerték. Nem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták. "Először nagyon meg volt ijedve. Azt hitte meg fogjuk ölni" - közölte Ammar. A fegyveresek azonban megnyugtatták, és Szejf al-Iszlám elfogadta, hogy Zintánba vigyék.

A Zintán városból érkező fegyveresek szerint addig Zintánban tartják Szejf al-Iszlámot, amíg meg nem alakul a hivatalos líbiai kormány. "Nem sérült meg, és épségben kerül majd bíróség elé" - idázte a BBC az egyik őt elfogó fegyverest.

Korábban egyik vezetőjük az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy Szeif al-Iszlámot Zintánba vitték, és az ország ideiglenes vezetésén, az Átmeneti Nemzeti Tanácson múlik, hol állítják bíróság elé. Az igazságügy- miniszter szerint Szeif al-Iszlám Kadhafit hamarosan a fővárosba, Tripoliba szállítják.

Forrás: AFP
Elfogása utáni kép Szejf al-Iszlámról - ujjai egy korábbi sérülés miatt vannak bekötve

A Zintan felé tartó repülőgépen a Reuters egyik riporterének sikerült az elfogott Szeif al-Iszlámmal beszélnie, aki azt mondta, hogy jól van, és arra a kérdésre, hogy mi történt az ujjaival, azt mondta, egy hónappal ezelőtt egy NATO-légicsapásban sebesült meg.

Líbiában szeretnék bíróság elé állítani

Mahmúd Sammam líbiai információs miniszter szerint Kadhafit Líbiában állítják majd bíróság elé. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ugyanakkor közölte, Líbiának kötelessége kiszolgáltatni nekik Kadhafi fiát, és arról, hogy hol fogják perbe, az ő bíráik dönthetnek a Tripolival folytatott konzultációk után.

Luis Moreno Ocampo hágai főügyész Líbiába utazik, hogy tárgyaljon a diktátor fiának tovább sorsáról. "A lényeg, hogy Szejf feleli fog tetteiért. Hogy hol és mikor, azt majd megvitatjuk" - idézte Ocampót a BBC.

Szeif al-Iszlám Kadhafi utolsó fia, akinek sorsa és holléte eddig ismeretlen volt. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Az ICC június 27-én adott ki ellene elfogató parancsot, apjával és a líbiai titkosszolgálat akkori vezetőjével, Abdullah asz-Szenússzival egyetemben. Kadhafi október 20-án Szirtben halt meg, amikor őrizetbe vették az ÁNT fegyveresei, Szenússzit viszont továbbra sem találják.

Szeif al-Iszlám az elmúlt években a Nyugat kegyeibe férkőzte magát azzal, hogy liberális reformerként tüntette fel magát - a líbiai helyzet ismerői pedig egy ideig Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették -, de radikálisan változott a megítélése, miután támogatta apja brutális fellépését a Kadhafi 42 éves uralma ellen az év elején fellázadt ellenzékiekkel szemben. A Kadhafi fiú azután kezdett bujkálni, hogy Tripoli augusztus végén a felkelők kezére került.

A BBC tripoli tudósítója szerint Kadhafi fia elfogásának hírére több helyen is ünnepelni kezdtek a város lakosai: autódudákkal tülköltek, zászlókat lengettek, és fegyverekkel lövöldöztek a levegőbe.