Vágólapra másolva!
Távolabb viszi a békemegállapodást - így kommentálta az izraeli kormány azt, hogy az ENSZ nevelésügyi tanácsa, az UNESCO felvette tagjai sorába a Palesztin Hatóságot. Válaszlépésként Izrael újabb lakásépítésekbe kezd a palesztinok által fővárosul szánt Kelet-Jeruzsálemben, és megvonja a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatását.
Vágólapra másolva!

Izrael újabb kétezer lakást épít a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő zsidó telepeseknek, és átmenetileg felfüggeszti a Palesztin Hatóságnak járó pénzátutalásokat - közölte Benjamin Netanjahu miniszterelnök irodája.

Egy, a neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő szerint ez a két intézkedés válasz arra, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétfőn Párizsban teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot.

A kétezer új lakásból 1650-et Kelet-Jeruzsálemben, a többit két ciszjordániai zsidó telepen, Maale Adumímban és Efratban építenek fel.

Izrael élesen bírálta, egyoldalú lépésnek nevezte, hogy a palesztinok felvételüket kérték az UNESCO-ba. Az izraeli kormányfő szerint "még távolabb vitte a békemegállapodást", hogy egy "nem létező államot" vettek föl a szervezetbe.

A palesztinok majdani önálló államuk fővárosának tennék meg Kelet-Jeruzsálemet, ezért az itteni zsidó telepek bővítése a palesztin érdekeket sérti.