Lemondott az egyiptomi kormány

Egyiptom, Kairó, választások, zavargás, tüntetés, összecsapások, kopt keresztények
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását az egyiptomi kormány az országot vezető katonai tanácsnak. Közben a kairói Tahrír téren, a tavaszi, Hoszni Mubarak hatalmának véget vető tüntetéssorozat fő helyszínén ismét ezrek gyülekeznek, és a feszültség kirobbanni látszik. Az elmúlt három nap összecsapásaiban több mint húsz ember halt meg, és 1800 megsebesült.
Vágólapra másolva!

Tüntetők ezrei gyülekeznek megint a kairói Tahrír téren, miközben az ország kormánya felajánlotta a lemondását az Egyiptomot átmenetileg irányító katonai tanácsnak. Arról egyelőre nem szólnak az állami média jelentései, hogy a katonai tanács elfogadta-e a kormány lemondását - írja a BBC.

Az elmúlt három nap tüntetései során, melyek a katonai tanács ellen irányultak, összecsapások alakultak ki: több mint húsz ember vesztette életét, és mintegy 1800-an megsérültek. A tüntetők azt követelik, hogy a katonák végre adják át a hatalmat egy civil kormánynak. A jövő héten választásokat tartanak Egyiptomban, de az országban sokan attól félnek, hogy a katonaság ezek után is a kezében akarja majd tartani a hatalmat, bármilyen eredmény is születik.

A BBC tudósítása szerint hétfőn este is újabb ezrek érkeztek a Tahrír térre - a téren zajló események kulcsszerepet játszottak tavasszal Hoszni Mubarak elnök megbuktatásában. A nap folyamán a gyülekezők barikádokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik gumibottal, könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel válaszoltak. Többen megsérültek.

Számos vezető egyiptomi diplomata, és a kulturális miniszter is elítélte a katonai tanács által a tüntetők ellen alkalmazott erőszakos módszereket. A miniszter tiltakozása jeléül le is mondott a posztjáról. Amr Músza, az Arab Liga egykori főtitkára, ma egyiptomi elnökjelölt azt mondta a BBC-nek, hogy a rendőrség erőszakos fellépése semmivel nem igazolható.

Forrás: AFP
A tüntetéseken készült további képekért kattintson a fotóra!

Ellenzéki politikai csoportok hétfőn azzal vádolták meg a katonai tanácsot, hogy "ellenforradalmat" vezet, és keddre tömegtüntetésre hívták fel az egyiptomiakat. Ezenkívül követelték a jelenlegi kormány távozását, és egy "nemzeti felszabadító" kabinet megalakítását, valamint a közeljövőben megtartandó elnökválasztásokat. A katonai tanács ugyanis eddig azt javasolta, hogy az elnökválasztást 2012 végén vagy 2013 elején tartsák meg, míg az ellenzék azt már a november 28-ai választások után nem sokkal szeretné megtartani.