Elfogták Kadhafi titkosszolgálati főnökét

Vágólapra másolva!
Vasárnap Líbia déli részén őrizetbe vették a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető uralma alatt a titkosszolgálat főnökeként dolgozó Abdullah asz-Szenússzit - jelentette az AFP hírügynökségre hivatkozva több nyugat-európai lap internetes kiadása. Az AFP-nek a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik illetékese is megerősítette a hírt.
Vágólapra másolva!

Abdullah asz-Szenússzit, aki Kadhafi sógora, Szabhához közel, a nővére házában fogták el, egy nappal azután, hogy ugyanabban a tartományban, Al-Guriában letartóztatták Kadhafi szintén szökésben lévő egyik fiát, Szeif al-Iszlámot. (A Guardian brit lap vasárnapi értesülése szerint Szeif al-Iszlám tevepásztornak próbálta kiadni magát, amikor feltartóztatták.)

A 62 éves Abdullah asz-Szenússzi a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala szerint a rezsim egyik legnagyobb hatalmú és legrettegettebb figurája, Kadhafi "jobbkeze" volt. A líbiai titkosszolgálat egykori vezetője ellen június 27-én a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki, a Kadhafi-rezsim elleni tiltakozások fegyveres megtorlása miatt.

Egy párizsi esküdtbíróság 1999 márciusában életfogytiglani börtönre ítélte az UTA francia légitársaság gépe elleni merényben való részesség vádjával. A DC-10-es típusú gép elleni támadásban 1989-ben százhetvenen haltak meg. Azzal is vádolják, hogy része volt a tripoli Abu Szalim börtön több mint ezer fegyence elleni 1996-ban végrehajtott vérengzésben.