Engedélyezik a békés tüntetéseket Mianmarban

Vágólapra másolva!
Törvény biztosítja a jövőben a békés jellegű tüntetések megtartását Mianmarban - jelentette az állami média. Az esemény előtt öt nappal kérvényt kell benyújtani a rendőrséghez, amelynek indokolnia kell majd, ha elutasítja a rendezvény megtartását.
Vágólapra másolva!

A mianmari elnök jóváhagyott egy új törvényt, amely először teszi lehetővé az országban, hogy az állampolgárok engedélyt kérjenek békés tüntetések megtartására - jelentette szombaton a helyi állami tömegtájékoztatás.

A dél-ázsiai országban eddig tilos volt mindenfajta tüntetés, és a hatóságok keményen felléptek a kormányellenes tiltakozási kísérletekkel szemben. Az új jogszabály értelmében mindenkinek, aki tüntetésre készül, az esemény előtt öt nappal kérvényt kell benyújtania a rendőrséghez, amely ugyan megtagadhatja a demonstráció engedélyezését, de elutasító döntését meg kell indokolnia.

A lépés a legutóbbi reformintézkedése Mianmar formálisan polgári kormányának, amely az idén vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után most novemberben tartották az első parlamenti választást. Az állami média szombati közlése szerint Thein Szein elnök még az előtt írta alá a tüntetések engedélyezéséről szóló új törvényt, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken befejezte volna a kétoldalú kapcsolatok javításának szentelt háromnapos mianmari látogatását.