Több ezer kiskorút bántalmazhattak szexuálisan Hollandia katolikus intézményeiben

Vágólapra másolva!
Egy - az 1945 és 2010 közötti időszakot vizsgáló holland bizottság jelentése szerint tíz- és húszezer közé tehető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a vizsgált időszakban valamilyen egyház által működtetett intézetben tartózkodtak, és különböző súlyosságú szexuális bántalmazást szenvedtek el.
Vágólapra másolva!

Több ezer kiskorúval szemben elkövetett szexuális visszaélés róható a hollandiai katolikus egyház terhére egy független bizottság által készített, pénteken közzétett jelentés szerint. Az 1945 és 2010 közötti időszakot vizsgáló jelentés rávilágított arra is, hogy az egyházi tisztségviselők kudarcot vallottak a visszaélések kezelésében és az áldozatok megsegítésében. A bizottság 10 ezer és 20 ezer közé teszi azoknak a kiskorúaknak a számát, akik a kérdéses időszakban hosszabb-rövidebb ideig valamilyen egyház által működtetett intézetben tartózkodtak, és különböző súlyosságú szexuális bántalmazást szenvedtek el.

A holland püspöki kar pénteki közleményében leszögezte, őszintén bocsánatot kérnek az áldozatoktól, sajnálják és szégyenteljesnek tartják a történteket. A tanulmány készítőinek mintegy 800 elkövetőt sikerült azonosítaniuk az áldozatoktól befutott panaszok alapján. Közülük 105 személy még életben van, de azt nem tudni, hogy még mindig az egyház munkatársai-e.

A több mint 34 ezer ember bevonásával készített felmérésből kiderül, 10 holland gyerekből egy megtapasztal valamilyen visszaélést, míg ennek kétszeres a valószínűsége akkor, ha bentlakásos intézményben tölti gyermekéveit - egyébként függetlenül attól, hogy ez katolikus intézmény, vagy sem.

A bizottságot tavaly állították fel Wim Deetman korábbi oktatási miniszter és volt hágai polgármester vezetése alatt, és azzal bízták meg, hogy egészen 1945-ig visszanyúlva járjon utána a szexuális bántalmazásoknak. Deetman közölte, hogy a jelentésben szereplő szám óriási, de csak becslés, a pontos számot nem lehet megállapítani.