Több ezer zaklatási ügyre bukkantak holland katolikus intézményekben

Vágólapra másolva!
Minden tízedik holland gyerek szexuális zaklatás áldozatává vált az elmúlt évtizedekben, a katolikus egyházi intézményekbe járó gyerekek közül pedig minden ötödiket ért zaklatás - állítja egy pénteken közzétett tanulmány. A kiszivárgó ügyek miatt az egyház kárpótlási alapot hozott létre az áldozatoknak.
Vágólapra másolva!

Több ezer gyerek vált szexuális zaklatás áldozatává a katolikus egyház holland intézményeiben - állítja egy pénteken közzétett tanulmány. A dokumentumot készítő független bizottság szerint az egyház vezetői nem tudtak megfelelően megbirkózni a problémával, és nem segítették az áldozatokat sem az elvárható mértékben, hogy az ügyeket véka alá rejtve megelőzhessék a botrányokat.

A bizottság az AP hírügynökség szerint több mint 34 000 ember megkérdezése alapján készítette beszámolóját. A dokumentumból kiderül, hogy minden tízedik holland gyereket ért valamilyen zaklatás élete során. Az arány a katolikus intézményekbe járó gyerekek között kétszer ekkora, ott minden ötödik gyereket ért valamilyen zaklatás - állítják. A bizottság mintegy 1800 panaszt gyűjtött össze olyan emberektől, akik állításuk szerint zaklatás elszenvedői voltak katolikus iskolákban, nevelőintézetekben vagy árvaházakban.

A zaklatásokat feltáró bizottságot tavaly állították fel Hollandiában, hogy 1945-ig visszamenőleg vizsgálja ki az ilyen ügyeket. A döntésre azután került sor, hogy egy holland kolostorban sorozatos zaklatások gyanúja merült fel, majd a nyilvánosságra hozott vádak után az ország több katolikus intézményében is hasonló történetek kerültek napvilágra.

A katolikus egyház holland ága a múlt hónapban úgy döntött, hogy kárpótlási rendszert hoz létre a papok és más egyházi dolgozók által zaklatott áldoztok számára. A rendszer a zaklatás természetétől függően 5000 eurótól 100 000 euróig terjedő összeget ajánl az áldozatoknak.