Már nem szerepel a kollektív bűnösség elve a szerb rehabilitációs törvényben

Vágólapra másolva!
A szerb parlament abban a változatban fogadta el a rehabilitációs törvény szövegét, amely a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és a kormány közötti megállapodásra épült. A magyar diplomácia a vajdasági magyarokat hátrányosan érintő törvény miatt vétóval fenyegette meg Szerbia uniós tagjelölti státusát, a szavazás után azonban a külügyminiszter kijelentette: a magyar támogatás "feltétlenné vált".
Vágólapra másolva!

A szerb parlament elfogadta a rehabilitációs törvényt, amely orvosolja a korábban elfogadott kárpótlási törvénynek az a hibáját, hogy kollektív bűnösség elvét vette alapul, ami lényegében a magyarokat is érintette.

A parlament 121 igen, öt nem és egy tartózkodó szavazattal fogadta el a rehabilitációs törvény szövegét abban a változatban, amely a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és a kormány közötti megállapodásra épült. Így a kollektív bűnösség elve törlődött a visszaszármaztatás folyamatából - mondta a távirati irodának Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője.

A szerb parlament szeptember végén fogadta el a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló (restitúciós) törvényt, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a magyar diplomácia is keményen bírált, hangsúlyozva, hogy annak egyik szakaszával Szerbiában törvényerőre emelték a kollektív bűnösség elvét. A magyar diplomácia kilátásba helyezte, hogy megvétózza Szerbia tagjelölti státusát, ha nem módosítják a törvényt, vagy nem helyezik hatályon kívül.

Martonyi János külügyminiszter a szavazás után azt mondta: Szerbia európai uniós tagjelölti státusának magyar támogatása"feltétlenné vált". Kiemelte, hogy a törvény immár csak egyéni felelősséget ismer, de még abban a körben is lehetővé teszi, hogy felmentést nyerjen valaki a vele szemben hozott ítélet hatálya alól. "Szerbia uniós integrációjának szempontjából és a magyar-szerb kapcsolatok szempontjából is pozitív döntés született. Ezt üdvözöljük és örömmel nyugtázzuk" - mondta Martonyi János. Hozzátette: Magyarország ezzel az ügyet rendezettnek tekinti.

Martonyi János múlt heti brüsszeli sajtótájékoztatóján jelezte: a szerb EU-tagjelöltség magyar támogatása ennek a törvénynek a megszavazásától függ, addig a támogatás feltételes.