Férfiakanak írt kézikönyvvel küzdenek a szexista nyelvezet ellen Mexikóban

Vágólapra másolva!
A mexikói belügyminiszter nyelvi útmutatót tett közzé, amelyben leírják, hogy a férfiak hogyan csökkentsék a nőkre vonatkozó szexista megjegyzéseket a kormányhivatalokban. A kézikönyv szerint kerülendő a "szebb vagy, ha hallgatsz" formula - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az összes kormányhivatalba eljuttatja a "Kézikönyv a nem szexista nyelhasználatról" elnevezésú kiadványt Mexikó belügyminisztere. A kormányzati cél az, hogy csökkentsék a nemi sztereotípiákat tartalmaző megjegyzéseket, valamint a hímnem alapértelmezett formáját a spanyol nyelvben. A kézikönyvet egyébként egy olyan szervezet állította össze, amely a nőket ért erőszak ellen küzd - számol be a BBC brit közszolgálati médium.

A könyv az olyan megjegyzések ellen harcolna, mint "ha dolgozni szeretne, akkor miért van gyereke", valamint az olyan ellen, hogy "szebb vagy, ha hallgatsz". Az útmutató szerint az olyan mondatokat is kerülni kell egy nő bemutatásakor, hogy "ő Pedro barátnője".

A kézikönyv továbbá arra kéri a férfi munkavállalókat, hogy kerüljék a hímnem használatát ott, ahol az nem helyénvaló. "Nagyon gyakori, hogy a hímnemű formát használják a férfiak anélkül, hogy tudnák annak a nemét, akiről beszélnek, továbbá sűrűn előfordul, hogy férfias jelzőket és szakmai címet haszálnak akkor is, ha tudják, hogy nőkről beszélnek" - indokol az útmutató.

A BBC írása megjegyzi, hogy március 8-án, nőnapon tüntetést tartottak érdekvédők az ellen tiltakoztva, hogy egyre többször gyilkolnak meg nőket nemiségük miatt Mexikóban.