Terrortámadások közt tárgyalna a békéről az USA Izraelben

Vágólapra másolva!
Izraelbe látogatott az amerikai védelmi miniszter, aki az izraeli-palesztin tárgyalások újraindítását igyekszik előmozdítani. A folyamatot a felújított terrorista akciók nehezítik: szerdán egy jeruzsálemi buszmegállóban robbant bomba, csütörtökön rakétatámadás ért izraeli városokat.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint Gázából két rakétát lőttek ki izraeli célpontokra, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet közlése szerint azért, mert kedden nyolc palesztint öltek meg izraeli katonák. A Reuters azt írta, hogy szerdán bomba robbant egy jeruzsálemi buszmegállóban, egy nőt megölve és legalább 30 embert megsebesítve.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtökön érkezett Izraelbe, hogy Ehud Barak kollégájával és Simon Peresz elnökkel találkozzon. Pénteken Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Szalam Fajad palesztin miniszterelnökkel találkozik. Az amerikai miniszter "borzalmas terrorista támadásnak" nevezte a robbantást.

A Reuters szerint az amerikai látogatás elsődleges célja a közel-keleti biztonsági kérdések megtárgyalása, beleértve az iráni fenyegetést, de a 2010 szeptemberében leállított békefolyamat sürgetése is a feladata lesz.

Egy vezető amerikai hivatalnok arról beszélt a Reutersnek, hogy Washington szerint Izraelben is felmerülhet a térségre jellemző forrongó hangulat, ami alááshatja a békefolyamatot. A hivatalnok szerint bár az egyiptomi, tunéziai, jemeni, líbiai és a többi lázongás a helyi politika miatt alakult ki, ez a megváltozhat. Szerinte Izrael sokkal előnyösebb pozícióból vehetne részt a forrongások kezelésében, ha eredményesen lépnének előre a palesztinokkal kötendő békefolyamatban.