Megállt a szíve, és meghalt India legnépszerűbb, csodatevőnek tartott guruja. A 84 éves Szai Baba testét várhatóan pár napra felravatalozzák és közszemlére teszik, hogy a hívei leróhassák tiszteletüket előtte.

A kórházban meghalt India egyik legnépszerűbb, világszerte körülrajongott guruja. Szai Baba 84 éves volt, halálát szívmegállás okozta - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A guru március végén került kórházba keringési és légzési nehézségekkel. Az Andra Prades állambeli Puttapartiban alapított Sathya Supes Speciality Hospital orvosai akkor elmondták, hogy a gurut lélegeztetni kellett, és dialízist is alkalmaztak nála. A guru holttestét felravatalozzák, és pár napra közszemlére teszik, hogy a hívei leróhassák tiszteletüket előtte. Temetése csak ezután lesz.

Szai Babának több millió követője van a világon, köztük több bollywoodi sztár is. Hívei élő istennek és csodatevőnek tartják, mert állítólag arany ékszereket tudott elővarázsolni a levegőből. Míg azonban egyeseknek Szai Baba maga jelenti a megtestesült istenséget, sokan kételkednek benne. (Erről a guru portréjában, itt olvashat bővebben.) Egyesek szerint csodái nem többek vásári komédiánál, és az általa a "semmiből" megjelenített dolgok valójában olcsó bűvésztrükkel kerülnek elő.

Érték azonban súlyosabb vádak is. A 2000-es évek elején a BBC és a Salon is olyan csalódott hívekről számolt be, akik azért hagyták ott a gurut, mert állítólag szexuálisan zaklatott fiatal fiúkat. A magánkihallgatásokon a herezacskójukat fogdosta, orális szexre kényszerítette őket. Volt, aki megpróbált igazságügyi eljárást indítani emiatt, de Szai Babát soha egyetlen bíróság sem ítélte el.