Ismét Kadhafi líbiai főhadiszállását bombázták a NATO gépei

Vágólapra másolva!
Több hullámban bombázták Tripolit hétfő éjjel a NATO harci gépei, fő célpontjuk Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása volt. Egy líbiai ellenzéki újság hétfőn azt írta, hogy Tripoli elővárosaiban is fellázadtak a helyi lakosok Kadhafi ellen, és a főváros központjába készülnek.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk beszámolója szerint több hatalmas robbanás rázta meg a líbiai fővárost, és füstfelhő gomolygott az állami televízió és a Jana hírügynökség épületeinek környékén. Szemtanúk szerint a NATO gépeinek egyik célpontja Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása volt.

Líbiai tisztviselők kedd hajnalban külföldi újságírókat elvittek egy olyan helyre, ahol rakéta csapódott be, és romba döntött egy gyermekjóléti intézményt. A líbiai állami televízió hírei szerint a NATO vezette nemzetközi katonai szövetség hétfőn miszrátai és zenteni célpontokat is támadott, hadihajókról indított rakétákkal. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre fekvő Miszráta környékén elkeseredett harcok folytak hétfőn is a felkelők és a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők között.

A felkelők egyik parancsnoka az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott nyilatkozatában közölte, hogy a kormányerők 57 katonáját ölték meg és 16 katonai járművet semmisítettek meg hétfőn az Adzsdábíja és Brega között félúton fekvő el-Arbain térségében, Bengázitól mintegy 150 kilométerre délre. Az élő interjúban elmondta, hogy az utóbbi három hét során újraszervezték soraikat, és a kormányerőkkel vívott összecsapás néhány órája ért véget. Hozzátette, hogy a felkelők csak két embert veszítettek.

Líbia keleti felének nagy részét a lázadók tartják ellenőrzésük alatt, míg a nyugatit - néhány olyan kivételtől eltekintve, mint Miszráta vagy a tunéziai-líbiai határ mentén fekvő városkák - a kormányerők. Egy líbiai ellenzéki újság hétfőn azt írta, hogy Tripoli elővárosaiban is fellázadtak a helyi lakosok Kadhafi ellen, és a főváros központjába készülnek. A kormány cáfolta ezt az állítást.