Kudarcot vallottak a kárfelmérő robotok a fukusimai atomerőműben

Vágólapra másolva!
A márciusi baleset óta először léptek be szerdán a megrongálódott fukusimai erőmű kettes reaktorblokkjába a kárfelszámolást végző szakemberek. Korábban robotokkal próbálták elvégezni a munkát, de bepárásodtak a rájuk szerelt kamerák lencséi.
Vágólapra másolva!

A március 11-ei földrengés és szökőár idején robbanás történt a fukusimai atomerőmű kettes reaktorában, amely megrongálta az ottani berendezéseket, és feltehetőleg magát az atomenergia-termelő rendszert is.

Hogy mekkora a kár, egyelőre nem tudni, mert a munkások eddig nem tudták megközelíteni az érintett területet. A szakembereknek emellett meg kell mérniük a reaktorblokkban a sugárzás szintjét. Eddig robotokkal próbálták elvégezni ezt a munkát, de az épületen belül rendkívül magas a páratartalom, és bepárásodtak a robotokra szerelt kamerák lencséi.

Közben szerdán a japán környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy nemzeti parkot létesítenek a japán Honsú sziget északkeleti részén, azon a területen, ahol hatalmas pusztítást végzett a szökőár március közepén.

A terület egyes részeit a tervek szerint teljesen érintetlenül hagyják, hogy emlékeztessenek a katasztrófára. Turistaösvényeket létesítenek azokon az utakon, amelyeken a helybéli lakók menekültek a közeledő óriáshullámok elől. A területen kész városok és lakónegyedek pusztultak el. Mintegy 25 millió tonna törmelék keletkezett, amelynek elszállítása évekig is eltarthat. A nemzeti park létrehozásától azt remélik, hogy vonzani fogja a turistákat, és növeli majd a foglalkoztatást a térségben.