Újranyitották a rafahi határátkelőt, ismét el lehet jutni Gázából Egyiptomba

Vágólapra másolva!
Négy év után újranyitotta szombaton Egyiptom a Gázai övezetbe vezető rafahi határátkelőt, a lépést üdvözölte a palesztin Hamasz, és élesen bírálta Izrael. A rafahi az egyetlen határátkelő a palesztin területekről, amelyen keresztül nem Izraelbe lehet eljutni.
Vágólapra másolva!

Ismét megnyitották a rafahi határátkelőt Gáza és Egyiptom között. Az első rafahi átkelők között volt két mentőautó, melyek a blokád alatt lévő Gázai övezetből vittek betegeket kezelésre Egyiptomba. Az átkelés reggel kilenctől délután ötig engedélyezett, péntekenként és ünnepnapokon viszont zárva maradnak a sorompók.

Rafahnál csak élelmiszert lehet átvinni a Gázai övezetbe, a kereskedelmi áruforgalomnak továbbra is a zárva maradt izraeli határokon keresztül kellene történnie. A nők, gyermekek és 40 év feletti férfiak szabadon átmehetnek a határátkelőn, azonban a 18-40 év közötti férfiaktól továbbra is vízumot kérnek.

Nabil al-Arabi egyiptomi külügyminiszter még áprilisban jelentette be a határátkelő újranyitását. Azt mondta, így akarnak enyhíteni az izraeliek által bevezetett blokád következményein. A BBC írása megjegyzi, hogy a lépés, amelyet Izrael határozottan ellenzett, három hónappal az után jött, hogy Hoszni Mubarak kikerült a hatalomból.

A Gázai övezet határátkelőhelyeinek többségét 2006 júniusában zárták le, miután palesztin fegyveresek elraboltak egy izraeli katonát, Gilad Shalit, akit egyébként azóta is fogva tartanak. A blokádon egy évvel később szigorítottak, miután a Hamasz teljes ellenőrzést szerzett az övezet felett, és elűzte a nyugat által támogatott Palesztin Hatóság katonáit. Az ENSZ illegálisnak nevezte az izraeli blokádot, és többször felszólított annak befejezésére.

A határ megnyitásáról a Hamasz szóvivője azt mondta, Egyiptom lépése bátor és felelősségteljes volt, és a döntés egybeesik a palesztinok és az egyiptomiak akaratával. Az Európai Unió is dicsérte a döntést, és közölte, tárgyalások kezdődtek Egyiptommal, Izraellel és a palesztinokkal a megfigyelők visszatéréséről a térségbe, akik a határ menti tevékenységeket kísérnék figyelemmel. Izrael viszont aggodalmainak adott hangot, Matan Vilnai, a határvédelemért is felelős miniszter szerint nagyon problémás helyzetet okozhat az egyiptomiak egyoldalú döntése.