Összecsaptak a rendőrökkel a Mladic mellett tüntető szerb radikálisok

Vágólapra másolva!
Üvegdobálásba és petárdák durrogtatásába torkollt vasárnap este az a szerb tömegtüntetés, amelyen mintegy tízezer ember tiltakozott Radko Mladic letartóztatása ellen. A háborús bűnökkel vádolt korábbi szerb tábornok hívei közül néhányan össze is csaptak a rendőrökkel, de a hatóságok gyorsan meghátrálásra kényszerítették a zavargókat.
Vágólapra másolva!

Mintegy 10 ezer ember gyűlt össze Belgrád központjában vasárnap este, hogy tiltakozzon Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok letartóztatása ellen, és követelje szabadon bocsátását. A tüntetés végen összecsapás alakult ki a tüntetők és a rendőrök között, amikor egy fiatalokból álló kisebb csoport köveket, palackokat és tűzijátékokat hajigált a rendőrökre.

A petárdákat durrogtató rendbontók ellen a rendőrök erélyesen léptek fel, ezért azok gyorsan meghátráltak. A BBC helyszíni tudósítója szerint a rendőrök mintegy 100 embert őrizetbe vettek, de késő este a belgrádi Köztársaság tér már nyugodt volt, miután a rohamrendőrök páncélozott járművekkel feloszlatták a tömeget. Egy rendőrparancsnok már a tüntetés kezdetekor közölte: a kivezényelt mintegy 3000 rendőr azonnal közbelép, ha a tüntetésen rendbontás történik.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) által meghirdetett megmozdulás résztvevői a demonstráció elején hazafias szerb dalokat énekeltek, és nemzeti hősként magasztalták Mladicot. Hazaárulónak nevezték Boris Tadic szerb elnököt, és követelték az államfő, valamint a kormány lemondását. A tüntetésen a Szerb Radikális Párt egyik vezetője, Lidija Vukicevic azt mondta, hogy Mladic kiadása és a hágai Nemzetközi Bírósággal való együttműködés "árulással ér fel" - írja a BBC. Az SRS korábban azt közölte, hogy békés tüntetésre szólította fel híveit.

A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot csütörtökön fogták el a Vajdasági Lazarevóban. A volt tábornokot valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki a szerb hatóságok a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek.

Mladic fia vasárnap közleményben védte apját, aki szerinte azt állítja, hogy nem adott parancsot srebrenicai mészárlásra, amelyben a 7500 bosnyák férfit és gyereket öltek meg 1995-ben (erről itt olvashat). A Mladic letartóztatásának helyszínén, Lazarevóban készített helyszíni riportunkat itt, a volt tábornokra váró hágai törvényszék egyik magyar jogászával készített interjúnkat itt olvashatja

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek
Radikális tüntetők Belgrádban