Tankok rendeztek vérfürdőt egy szíriai városban

Vágólapra másolva!
A kormányerők tankjai lepték el a szíriai lázadók által eddig ellenőrzött várost, Hamát. A tankok és a gépfegyveres katonák válogatás nélkül lőttek a tömegre, a felkelők szerint közel száz embert megöltek, sokan megsebesültek. Közeleg a ramadán, Bassar al-Aszád elnök le akarja győzni március óta kitartó ellenfeleit.
Vágólapra másolva!

A felkelők szerint 95 ember meghalt a szíriai Hama városában, ahová a Bassar al-Aszád elnököt támogató erők törtek be vasárnap tankokkal. Az ellenzéki bázisnak számító város utcáin tankok viharzottak végig, és tüzet nyitottak az emberekre. A város lakói azt kiabálták: "Nagy az Isten!", és Molotov-koktélokkal és kődobálással próbáltak védekezni.

Szemtanúk szerint a tanktámadás után szerteszéjjel hevertek halottak tucatjai a város központjában. "Ez mészárlás, meg akarják törni Hamát még a ramadán előtt!" - mondta telefonon egy Ahmed néven bemutatkozó szemtanú az AP hírügynökségnek, aki a saját szemével látott legalább tucatnyi gyilkosságot, elmondása szerint a tankokból az emberek mellkasára céloztak szerinte. A kórházak tele vannak sérültekkel, nagy a vérhiány - tette hozzá. Ezt a hírt egy névtelenséget kérő orvos is megerősítette az AP-nek.

"Hajnalban jöttek a katonák Hamába. Arra a hírre ébredtünk, hogy itt vannak, és válogatás nélkül tüzelnek a géppisztolyaikból" - mondta a hírügynökségnek egy másik szemtanú. Azt mondta, a tankok négy irányból támadják a várost, elsöpörve az összes, korábban emelt barikádot. Mások az utcán heverő halottakról számoltak be. A testeket nincs, aki összegyűjtse, több tetőn a kormánypárti katonák mesterlövészei várakoznak, az elektromos vezetékeket elvágták.

Szíriában korábban a Guardian szerint minden helyi arra számított, hogy a ramadán ideje alatt eszkalálódik majd a tüntetők és a kormányerők közötti harc, és nagy tüntetésekre számítottak - a ramadán alatt, úgy vélték, eldől majd a küzdelem, amely a március elején kitört felkelés óta folyik.

Ammár Kurabi, a szíriai Emberi Jogok Nemzeti Szervezetének elnöke szerint a hadsereg több város ellen intézett támadásokat, amelyekben összesen 121 ember halt meg és több tucatnyian sebesültek meg, sokak állapota súlyos. A hamai áldozatokon kívül 19-en haltak meg a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, hatan a déli Harakban és egy ember a keleti Bukamalban - mondta Kurabi.

Obama nagyobb nyomást ígér

A támadást közleményben ítélete el Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. Az Egyesült Államok növelni fogja a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást, együttműködve másokkal szerte a világon az Aszad-kormány elszigetelése érdekében és kiáll a szíriai nép mellett - hangoztatta vasárnap kiadott nyilatkozatában Barack Obama amerikai elnök.

Nyilatkozata szerint az elnököt felháborította az, hogy a szíriai kormány erőszakot alkalmaz és kegyetlenül lép fel a saját népe ellen. "Aszad elnök még egyszer bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan és nem hajlandó arra, hogy megválaszolja a szíriai nép törvényes panaszait. A korrupció és a terror alkalmazása a rossz oldalra állítja őt a történelemben és a szíriai népen belül " - írta Obama.

Tavasz óta mintegy 1600 civil vesztette életét a többnyire békésen indult, Bassar al-Aszád elnök elleni tüntetések során. A legtöbb embert agyonlőtték a kormányhű fegyveresek a tömegfelvonulások közben.

A Damaszkusztól mintegy 210 kilométerre északra fekvő Hama a tüntetések és az ellenállás egyik központjává vált. Június elején a kormánypárti fegyveresek 65 ember lőttek agyon a városban, azóta viszont a város kikerült a kormány irányítása alól: az utcákat az ellenállók őrizték, a kormány ostromgyűrűt vont a város köré, és nem támadott, néhány éjszakai rajtaütéstől eltekintve - írja a Guardian, amely szerint a városban folyó eseményekről biztosat nem lehet tudni, riportereket ugyanis nem engednek a területre.