Cáfolta Kadhafi egyik fiának a halálhírét a tripoli kormány

Vágólapra másolva!
A líbiai felkelők azt állítják, hogy a NATO egyik légi csapásában meghalt Moammer Kadhafi egyik fia. Hamisz Kadhafi halálának körülményei még nem ismeretesek. A hírt a NATO nem erősítette meg, a tripoli kormány pedig cáfolta.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a tripoli kormány szóvivője, hogy a NATO egyik légi támadásában meghalt Moammer Kadhafi líbiai vezető legkisebb fia. A lázadók szóvivője, Mohamed Zavivi azt mondta, hogy Hamisz Kadhafi egyike volt annak a 32 embernek, aki a fővárostól 150 kilométerre keletre fekvő várost ért támadásban meghalt. A Kadhafi fiának halálával kapcsolatos értesülést a kormányerők soraiban végzett felderítés alapján szerezték. Hamisz Kadhafi a felkelők ellen bevetett egyik elit egység, a 32-es dandár parancsnoka volt. A szóvivő szerint a NATO egy harci repülőgépe mért csapást a kormányerők parancsnoki központjára.

A támadás nem sokkal az után történt, hogy Zlítenben járt egy újságírócsoport, amely a fővárosból érkezett. A sajtó képviselői arról győződhettek meg, hogy a település központját a kadhafista erők ellenőrzik, a frontvonal 10-15 kilométerre keletre fekszik. Ezen a területen heves tüzérségi harcok dúlnak.

A kormány szóvivője szerint Kadhafi fiának a halálhíre egy "piszkos trükk", a felkelők ezzel próbálták leplezni a Zlítennél elkövetett bűneiket.

A felkelők, akik kiszorították Kadhafi erőit Líbiai harmadik legnagyobb városából, Miszrátából, hetek óta nyugat felé törnek, és igyekeznek elfoglalni Zlítent. Ha ellenőrzésük alá vonnák a települést, akkor eljutnának a Földközi-tenger partján haladó útra, amely a főváros, Tripoli felé vezet.

A NATO-erők április 30-áról május elsejére virradóan végrehajtott légi támadásában meghalt Kadhafi egy másik fia, Szeif al-Arab, valamint három unokája.