Összecsapott az ukrán rohamrendőrség Timosenko híveivel

Vágólapra másolva!
Összecsapott az ukrán rohamrendőrség Julija Timosenko volt kormányfő híveivel a kijevi bíróság előtt, miután a bíró hétfőn ismét elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt politikust.
Vágólapra másolva!

A bíróság előtti főútra özönlöttek és egy időre lezárták a forgalmat Julija Timosenko hívei hétfő késő délután, miután a volt ukrán kormányfő perében eljáró bíró a politikus harmadik szabadlábra helyezési kérelmet is elutasította, és szerdáig elnapolta a tárgyalást.

A Berkut (Sólyom) különleges rendőri egység tagjai akkor csaptak össze a tüntetőkkel, miközben megtisztították az utat a politikust elszállító rendőrségi teherautó elől. A Timosenko híveivel való összetűzés elkerülésére a rendőrök reggel direkt páncélozott teherautóval szállították a politikust a bíróságra, négy órával a tárgyalás kezdete előtt.

Az Oroszországgal 2009-ben kötött, az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződések miatt hivatali visszaéléssel vádolt Timosenkót pénteken helyezték előzetes letartóztatásba arra hivatkozva, hogy megsértette a bírósági eljárás szabályait.

Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszélt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. Az ügyészség szerint Timosenko nem vette komolyan a tárgyalást, és gúnyt űzött a bíróból és a tanúkból a tárgyalóteremből küldött Twitter-üzeneteiben - írta korábbi beszámolójában a BBC.

A bíró kérdésére példéául, hogy támogatja-e az ügyvéde szabadlábra helyezési kérelmét, kijelentette: "Ön, bíró úr, akárcsak az ügyészek, az ukrán társadalom és a nemzetközi közösség nagyon jól tudják, hogy nem követtem el bűncselekményt, és nemcsak hogy nem akar helyt adni a beadványnak, hanem meg akar törni, nemcsak engem, hanem a fiatal demokratikus államot is."

Timosenko nem állt fel, amikor a bíró megjelent a tárgyalóteremben, ehelyett a "narancsszínű forradalom" egyik jelszavát kiáltotta: "Dicsőség Ukrajnának!"

A volt kormányfő, aki a 2004-es, a Viktor Janukovics jelenlegi elnök ellenében Viktor Juscsenkót elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalom" fő szervezője volt, és 2010 februárjában az elnökválasztáson alulmaradt Janukoviccsal szemben, tagadja az ellene felhozott vádakat, és azzal vádolja Janukovicsot, hogy koncepciós perrel akarja eltávolítani a politikai színtérről.

A kijevi bíróság előtt hétfőn a volt kormányfő másfélezer híve gyűlt össze. A tüntetők aláírást gyűjtöttek egy petícióhoz, amelyben Viktor Janukovics elnök lemondását követelik. A demonstrálók azt is közölték: eltökéltek, hogy kiszabadítják a volt kormányfőt a rendőri őrizetből. "Minden politikai megoldást kimerítettünk. Mostantól az utcán fogunk cselekedni" - jelentette ki Szerhij Szoboljev, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje frakcióvezető-helyettese, arra utalva, hogy folytatódni fognak az utcai megmozdulások.

Timosenko letartóztatása miatt hétfőn aggodalmát fejezte ki Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Stefan Füle bővítési biztossal együtt kiadott hétfői közleményében.

"Nagyon aggasztanak minket a Pecserszki Körzeti Bíróságon történt események, amelyek Julija Timosenko letartóztatásához vezettek" - hangsúlyozta Ashton. "Az EU és Ukrajna más nemzetközi partnerei többször rámutattak az igazságos, átlátható és független jogi eljárás szükségességére, amellyel elkerülhető a részrehajlás látszata" - olvasható a közleményben, amely szerint az "események a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat vetnek fel Ukrajnában".

Julija Timosenko őrizetbe vételéről a hétfői orosz lapok a Yukos volt kőolaj-konszern Oroszországban bebörtönzött egykori elnökére utalva megállapították: Timosenko pere Janukovics hatalma számára afféle Hodorkovszkij-üggyé válhat (Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajipari vállalat főrészvényesét 2005 májusában nyolc év szabadságveszésre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért).

A Kommerszant idézte Konsztantyin Zatulint, a duma, az orosz törvényhozás alsóháza FÁK-államokkal foglalkozó bizottságának tagját, aki kijelentette: az ukrán hatóságok rövidlátó magatartást tanúsítanak Moszkvával szemben. "A helyzet elég pikáns, mivel Julija Timosenkóval együtt a vádlottak padjára kerültek az Oroszországgal megkötött gázszerződések is, és ezzel az ukrán fél nehéz helyzetbe hozza stratégiai partnerét, Oroszországot" - mondta Zatulin.

Az ukrán ellenzéki politikus érdekében hétfőn megszólalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) litván elnöksége is, "méltányos pert" követelve Timosenkónak.

Audronius Azubalis litván külügyminiszter telefonon felhívta ukrán kollégáját, és figyelmeztette, hogy "a nemzetközi közösség közelről figyeli az ellenzéki politikus perét" - állt az EBESZ közleményében.