Kikapott Iowában, visszalépett a republikánus elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Tom Pawleny, Minnesotai állam volt republikánus kormányzója vasárnap visszalépett a pártja hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelemtől, miután egy nappal korábban csak a harmadik helyet tudta megszerezni az iowai próbaszavazáson.
Vágólapra másolva!

Pawlenty, aki az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott Michele Bachman minnesotai és Ron Paul texasi képviselő mögött messze lemaradva végzett a harmadik helyen, kijelentette, hogy kampánya a próbaszavazástól nem kapta meg a várt lökést, ezért annak lezárása mellett döntött.

Az exkormányzó egyelőre nem nevezte meg, hogy melyik versenyben maradt elnökaspiránst fogja támogatni, de annyit elárult, hogy az alelnök-jelölti pozíciót nem lenne hajlandó elfogadni.

A próbaszavazáson Bachmann 4823, Paul 4671, Pawlenty pedig 2293 voksot kapott. Bachmann, aki ellen pedig a most visszalépett aspiráns éles kirohanásokat intézett a csütörtöki republikánus elnökjelölti tévévitában, "nagyon jó vetélytársnak" nevezte Pawlentyt, akit a tiszteletéről biztosított és minden jót kívánt neki.

A republikánus elnökjelöltek közül hatan személyesen kampányoltak Iowában a próbaszavazás előtt. A konzervatív állam jövőre elsőként dönt majd arról, hogy kit jelöl Barack Obama elnök kihívójának, ezért az itteni erőpróba országszerte hatással lesz a további politikai küzdelem hangulatára.

Bár a Republikánus Párt iowai próbaszavazásán a Tea party egyik vezéralakja, a markánsan konzervatív álláspontot képviselő Michele Bachmann volt a befutó, a népszerűségi versenyt még mindig Mitt Romney volt massachusettsi és Rick Perry texasi kormányzó vezeti.

A próbaszavazásról írt korábbi cikkünket elolvashatja itt.