Tudtak főnökei a lehallgatásokról a News of the World börtönbe zárt újságírója szerint

News of the World című brit bulvárlap címlapja, mitán lehallgatási botrányba keveredett
Vágólapra másolva!
Új bizonyíték került elő a brit lehallgatási botrányban, amely szerint a News of the World szerkesztőségében nyílt titok volt a lehallgatás.
Vágólapra másolva!

A négy évvel ezelőtt írt, de csak kedden nyilvánosságra került levél szerzője a bulvárlap korábbi újságírója, Clive Goodman. Goodman nyilvánosságra került levele szerint a telefonok lehallgatása az újság vezetőségének tudtával és támogatásával történt - írja az Atlantic Wire amerikai weboldal. Goodmant 2007-ben a brit királyi család telefonjainak lehallgatásáért letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A levelet Goodman a szabadulása után néhány hónappal írta.

Az ügy 2005 novemberére nyúlik vissza, amikor a News of the World egyik cikkében olyan idézetek szerepeltek, amelyeket csak a királyi udvar különböző mobiltelefonos üzenetrögzítőiről szerezhettek be. A gyanút akkor fokozta, hogy az érintettek észlelték, telefonjaik már meghallgatottként tartottak nyilván olyan üzeneteket, amelyek valójában újak voltak, vagyis valaki kívülről előbb jutott hozzá ezekhez a rögzített üzenetekhez, mint ők.

A brit lehallgatási botrányt vizsgáló parlamenti bizottság a nyilvánosságra kerülő levelet "pusztító erejűnek" nevezte. Az ügynek komoly hatása lehet James Murdochra, akit hamis tanúzás gyanújával idézhetnek újra a bizottság elé - írja a weboldal.

A botrány kitörése után megszüntetett News of the World munkatársai magánnyomozók segítségével feltörték sok ember telefonját, és hozzáfértek a hangpostafiókjukban lévő üzenetekhez. Az áldozatok között voltak a királyi család tagjai és más hírességek, de feltörték egy meggyilkolt lány postafiókját is. (A brit legfelsőbb vezetésig érő botrány részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.)

Az ügyben júliusban nyilvános meghallgatást tartottak, amelyen a bulvárlap tulajdonosát, a News of the Worldöt birtokló Rupert Murdoch médiamogult és fiát faggatták a brit képviselők. A meghallgatáson egy férfi rátámadt Murdochra, aki visszafogottan viselkedett, és többször is elnézést kért, de elhárította a felelősséget. A lehallgatási botrányról mindent egy helyen megtalál itt.