Elhalasztották az ideiglenes kormány bemutatását Líbiában

2011.09.18. 19:35

Líbia új vezetői bejelentették, hogy határidő nélkül elhalasztották az ideiglenes kormány vasárnapra tervezett bemutatását, mert további konzultációkra van szükségük.

Megállapodás született számos tárcáról, de mások még vita tárgyát képezik. Reméljük, hamarosan be tudjuk fejezni - e szavakkal indokolta vasárnap Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján Mahmúd Dzsibríl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője, hogy bizonytalan időre elhalasztották az ideiglenes kormány vasárnapra tervezett bemutatását.

A bemutatásra Mahmúd Dzsibríl szerint a közeli napokban valószínűleg már nem is kerül sor, mert ő és Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT elnöke az ENSZ-közgyűlésen vesz részt.

Az ideiglenes kormány fogja vezetni az országot az alatt a nyolc hónap alatt, amelynek során kidolgozzák az új alkotmányt, és megrendezik az első parlamenti választást. A nyolc hónap akkor kezdődik, amikor ki lehet hirdetni az ország teljes "felszabadítását", de az előző rendszer erői még fontos városokat kézben tartanak, s az elfoglalásukra tett kísérletek egyelőre sikertelennek bizonyultak.

A líbiai felkelők augusztus végén foglalták el Moammer Kadhafi tripoli főhadiszállását. A líbiai vezető ismeretlen helyre menekült családjával. Bár a harcok néhány helyen még folynak, Európa és az arab világ államai a történtek után sorra ismerték el az új líbiai vezetést. A lázadók vezetője korábban olyan szociális jogállam felépítését ígérte a népnek, amelyben a törvénykezés alapját a saría, vagyis az iszlám jogfelfogás fogja képezni.