Hétfőre várják az árvíz tetőzését Bangkokban

Vágólapra másolva!
"Reméljük, hogy Bangkok központját nem önti el a víz" - mondta a thaiföldi miniszterelnök, aki azzal próbálta nyugtatni az árvíz sújtotta főváros lakóit, hogy a védőgátak és homkzsákok elég erősek ahhoz, hogy feltartsák a vizet. Mindeközben, aki csak teheti, menekül Bangkokból.
Vágólapra másolva!

Thaiföld miniszterelnöke bízik benne, hogy a főváros, Bangkok központját sikerül megvédeni az áradásoktól, mert az árvízvédelmi betonfalak ellenállnak a nagy hullámoknak - jelentette a helyszínről a BBC brit közszolgálati médium tudósítója. Jingluck Sinavatra azt mondta a helyieknek, hogy az ország hamar fel fog épülni az áradások okozta károkból.

Thaiföld kétharmada víz alatt van, az áradások eddig mintegy 370 ember halálát okozták. A BBC beszámolója szerint egész városok kerültek víz alá, az áradások legalább kétmillió ember lakhatását és megélhetését érintik.

Az országban hatvan éve nem volt akkora árvíz, mint most. Az áradások miatt több gyárat - köztük a világ vezető gyártóbázisait - zártak be, és egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra a gyártás. Ez pedig jelentősen veszélyezteti Thaiföld gazdasági növekedését, ugyanis a bangkoki gyárak adják az ország GDP-jének mintegy negyven százalékát.

Az ár tetőzését szombatra várták, de ez még nem következett be. A Reuters nemzetközi hírügynökség internetes oldalán azt írja, hogy a legmagasabb vízállás hétfőre várható. A kilencmilliós Bangkokból sokan tengerparti üdülőhelyekre menekültek, amelyet nem érint az árvíz, az ott maradókat viszont ivóvízhiány fenyegeti. Meg nem erősített hírek szerint krokodilok is bejuthatnak az árvízzel a város utcáiba.

A thaiföldi miniszterelnök szerint elég erősek a homokzsákok, amelyekből védőgátakat építettek a városban. "Ha a homokzsákok kitartanak, minden rendben lesz" - nyugtatta a fővárosi lakókat a kormányfő.