Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerint fennáll a veszélye annak, hogy Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető háborús bűncselekményekkel vádolt fia zsoldosok segítségével megpróbál elmenekülni Líbiából.
Vágólapra másolva!

Zsoldosok egy csoportja azon dolgozik, hogy Moammer Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot kimenekítse Líbiából - írja a brit BBC internetes oldala a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közlésére hivatkozva. Az ICC arra hívta fel a világ országait, hogy lehetőségeik szerint akadályozzák meg a szökést.

Szeif al-Iszlámot azzal vádolják, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követett el februárban a Kadhafi-rendszer elleni tiltakozó megmozdulások leverésekor azzal, hogy civilek megölésére, megkínzására, megerőszakolására adott utasítást.

Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze azt mondta, hogy az állítólagos bűncselekményeket minden oldalról, "pártatlanul és függetlenül" kívánják megvizsgálni.

A főügyész elmondta, hogy Szeif al-Iszlám közvetítők útján megkereste hivatalát. Állítólag arról érdeklődött, átadnák-e a líbiai igazságszolgáltatásnak, ha föladná magát az ICC-nek. Azt a választ kapta, hogy erről megfelelő kérelem benyújtása esetén a bírói testület döntene. Az ICC azt gyanítja, hogy a hónapok óta bujkáló Szeif al-Iszlám Nigerbe próbál átjutni. Az ottani nomád tuareg törzsek Kadhafi hívei.