Pakisztán felőli lövések miatt indíthatták a NATO-támadást

Vágólapra másolva!
Rosszabbkor nem is jöhetett volna szakértők szerint az Obama-adminisztrációnak a pakisztáni katonai állás elleni szombati NATO-légicsapás - írja a Wall Street Journal online kiadása. Az amerikai vezetés ígéretet tett a teljeskörű vizsgálatra a 24 pakisztáni katona halálát követelő támadás ügyében. A katonai szövetség vasárnap azt állította: a pakisztáni oldalról adták le az első lövéseket, a légitámadás ezért válaszcsapás volt.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni katonai állás elleni NATO-légitámadás előzménye, hogy Pakisztán felől tűz alá vették a katonai szövetség és az afgán hadsereg katonáit - közölte Kabulban az afgán biztonsági erők egy meg nem nevezett, magas rangú képviselője, valamint egy nyugati tisztségviselő. A nyugati erők szerint 25, a pakisztániak szerint 24 pakisztáni katona vesztette életét, legalább 13 pedig megsebesült szombat hajnalban abban a légicsapásban, amelyet a NATO helikopterei hajtottak végre a határtól két kilométerre fekvő katonai őrposzt ellen.

A szóban forgó afgán, valamint a nyugati tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy a kérdéses időpontban a NATO-vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) és az afgán hadsereg katonái közös akciót hajtottak végre a határ afganisztáni oldalán. A katonák éppen kiszálltak helikopterekből, amikor lövések zúdultak rájuk a pakisztáni oldalról. Feltételezték, hogy tálib lázadók támadták meg őket, ezért válaszcsapásként légi támogatást kértek.

A The Wall Street Journal hétfői száma azt írta afgán és nyugati vezetőkre hivatkozva, hogy egy pakisztáni őrposztról leadott lövések hatására támadott a NATO. Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint az afgán kormány úgy véli: nem a törzsi területen mozgó lázadók lőttek a katonákra, hanem egy pakisztáni katonai bázisról érkeztek a lövedékek. Ezt a verziót erősítették meg a határtérségben dolgozó afgán illetékesek is, akik közül az egyik közölte, hogy a pakisztáni hatóságokat időben figyelmeztették: a NATO légitámadást hajt végre lázadók ellen.

"Ez nem igaz. Csak ürügyet keresnek a tettükhöz" - jelentette ki Ászár Abbász tábornok, a pakisztáni hadsereg szóvivője. "Különben is, ha a pakisztániak lőttek, akkor a NATO mutassa meg veszteségeit!" - tette hozzá. Pakisztán példátlan dühvel reagált katonái megölésére. Lezárták a határt az afganisztáni NATO-erőknek utánpótlást szállító teherautók előtt, felszólították az amerikai hadsereget, hogy hagyja el a beludzsisztáni Samszi-légitámaszpontot, valamint bejelentették, hogy felülvizsgálják az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött összes - diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodást.

Az ISAF nagyon szűkszavú volt eddig, csak annyit ismert el, hogy "nagy valószínűséggel" NATO-helikopterek oltották ki a pakisztáni katonák életét. John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka szombati nyilatkozatában részvétét nyilvánította "az incidensben megölt vagy megsebesített pakisztáni katonák hozzátartozóinak", s az eset alapos kivizsgálására tett ígéretet. Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt ígérte vasárnap, hogy a NATO kivizsgálja a tragikus, nem szándékosan okozott pakisztáni incidens körülményeit, és le fogja vonni a megfelelő tanulságot a történtekből.

A pakisztáni hadsereg vezetése tagadta a lövésekről szóló vádakat, és "indokolatlan támadásnak", valamint "felelőtlen tettnek" nevezte a határállomások elleni légicsapást. Korábbi és jelenlegi amerikai tisztségviselők szerint az incidens nem is jöhetett volna rosszabbkor az Obama-adminisztrációnak, amelyik azt tervezte, hogy jövőre felgyorsítja az amerikai erők kivonását Afganisztánból - írja a Wall Street Journal. A pakisztáni külügyminiszter egy telefonos beszélgetésben azt mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, hogy "mély dühöt érez" a támadás miatt, amely jelentősen visszavett a két ország közötti kapcsolat erősítésének folyamatából. Az amerikai vezetés ígéretet tett az eset teljes körű kivizsgálására.