A kínzás nyomait kellett eltüntetniük az orvosoknak a líbiai börtönökben

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették tevékenységüket az Orvosok Határok Nélkül munkatársai a líbiai börtönökben, mert a beteg rabok helyett megkínzott foglyok sérüléseit kellett ellátniuk. Jogvédő szervezetek szerint több rab belehalt a kínzásokba.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet felfüggesztette munkáját a líbiai börtönökben, mivel a munkatársait arra kérték, hogy megkínzott rabokat lássanak el, hogy aztán újból kitegyék őket a kínvallatásnak. Jogvédő csoportok már többször felhívták a figyelmet arra, hogy a líbiai börtönökben kínozzák azokat a rabokat, akikről feltételezik, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai vezető mellett harcoltak a kilenc hónapig tartó polgárháború alatt.

Az Orvosok Határok Nélkül azért ment például Miszrátába, a legsúlyosabb harcok színhelyére, hogy ellássa a háború sérültjeit, ezzel szemben viszont az orvosoknak kínzás okozta friss sebeket kellett kezelniük. A betegeket a kihallgatás közepén vitték el az orvosokhoz, azért, hogy ismét kihallgatható állapotba hozzák őket - mondta az MSF igazgatója, Christopher Stokes. "Ez elfogadhatatlan. Nekünk az a dolgunk, hogy orvosi ellátásban részesítsük a háborús sérülteket vagy a beteg rabokat, és nem az, hogy a kihallgatások között újra és újra ellássuk ugyanazokat a betegeket" - mondta az igazgató.

Mivel a miszrátai hatóságok nem tettek semmit az ügyben, az MSF úgy döntött, hogy felfüggeszti a munkát a börtönökben. A hatalmon lévő líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács azt ígérte, hogy szakít a Kadhafi-rezsim gyakorlatával, és tisztelni fogja az emberi jogokat. A líbiai kormány egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek elismerte, hogy a börtönökben történnek jogsértések, de szerinte ezek az intézményeket vezető emberek mentalitásából adódnak, és a kormány nem támogatja ezt a gyakorlatot.

Az ENSZ szerint a líbiai forradalmi csoportok által fogva tartott rabokat rendszeresen kínozzák, annak ellenére, hogy az átmeneti kormány próbál lépéseket tenni a visszaélések ellen. Az Amnesty International jogvédő szervezet azt állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy több rab is meghalt a kínzások miatt, közülük néhányan épp Miszrátában.