Aung Szan Szú Kjí pártja indulhat az időközi választásokon

Vágólapra másolva!
A mianmari ellenzék vezéralakja azt reméli, még életében lesznek szabad választások a húsz éve szigorú katonai uralom alatt álló országban. Aung Szan Szú Kjí életében először indul az április időközi választásokon.
Vágólapra másolva!

Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak. "Most már hivatalosan is lehetőségünk van részt venni a demokratikus folyamatban" - mondta a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivője, Nyan Vin. A választók 48 parlamenti hely sorsáról döntenek áprilisban, bár ez nem fogja átbillenteni a jelenleg a hadseregpárti tömörülés felé húzó mérleg nyelvét. A katonák 110 képviselőt küldhetnek a 440 fős alsóházba, és 56 hely biztosított számukra a 224 fős felsőházban. A voksolásra bocsátott maradék 498 mandátum 80 százalékát jelenleg a hadseregpárti csoport birtokolja.

Az ellenzékiek vezéralakjaként Szú Kjí az utóbbi éveket szabadságától megfosztva töltötte, de viszonya a kormánnyal jelentősen megváltozott a 2010-es választások, illetve szabadon engedése után. A politikus életében először indul az időközi választásokon. "Úgy vélem, hogy még életemben lesznek tisztán demokratikus választások, bár nem tudom, meddig fogok még élni" - mondta BBC-nek adott exkluzív interjúban a 66 éves, Nobel-békedíjas Szú Kji. A kérdésre, hogy pályázik-e a legfontosabb tisztségre, Szú Kjí így válaszolt: "Magam sem tudom, olyan dolog-e ez, amit szívesen csinálnék".

Aung Szan Szú Kjí este találkozik William Hague brit külügyminiszterrel, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Mianmarban. A brit diplomácia vezetője a katonai juntát márciusban felváltó új kormány reformintézkedéseit szeretné ösztönözni. Az elmúlt időszakban több magas rangú diplomata is járt Mianmarban, hogy reformokra biztassa az új kormányt - emlékeztet a BBC ranguni tudósítója. Üdvözölték a szakszervezetek legalizálását, a sajtót érintő szigor lazulását, illetve néhány politikai fogoly szabadon bocsátását. Több száz politikai fogoly azonban még börtönben van, és az emberi jogok helyzete is aggodalomra ad okot - írja a BBC.

Aung Szan Szú Kjí szerint az ország fejlődött, de nem olyan ütemben, ahogyan azt sokan szeretnék. A nyugati országokat felszólította, hogy fektessenek be Mianmarban.

Mianmar formálisan polgári kormánya tavaly vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után múlt novemberben tartották az első parlamenti választást.