Női jelöltek dömpingje várható Líbia első szabad választásán

Női kvóta a líbiai választáson, tüntető líbiai nők, Bengázi, 2011 május
Vágólapra másolva!
Minden második jelölt nő lesz a Kadhafi uralma alól felszabadított Líbia első szabad választásán - derül ki az átmeneti kormány által elfogadott választási törvényből. A nők mégis kiszorulhatnak a parlamentből, az iszlamisták pedig nagyot nyerhetnek a az új választási rendszerrel.
Vágólapra másolva!

Megalkotta az új választási törvényt a líbiai felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) - közölték a szervezet Facebook-oldalán. A törvény azt szabályozza, hogyan választja meg Líbia 2012 júniusában az új kétszáz fős nemzetgyűlést. A nemzetgyűlés fogja megírni a diktatúra alól felszabadított ország alkotmányát, megalakulásával pedig a mostani átmeneti tanács befejezi a működését.

Az ÁNT január eleje óta már több változatot is közzétett a készülő választási törvényből, de azok hatalmas tiltakozást váltottak ki. A most elfogadott, véglegesnek mondott verzió a korábbi kritikák közül többet figyelembe vett, de még így is ellentmondásos, és az AFP hírügynökség szerint az iszlamistáknak kedvez.

Kétharmad a pártoknak

A törvény kimondja, hogy a kétszáz fős líbiai nemzetgyűlés mandátumainak kétharmadát, 136 helyet pártlistán lehet megszerezni, és csak a helyek egyharmadát kapják egyéni képviselőjelöltek. Ez Líbiában azért különös, mert Moammer Kadhafi megbuktatott rendszere eddig elnyomta a civil szerveződést, és így az országban semmilyen párt vagy civil szervezet nincs.

Az ÁNT egyik tagja, Fathi Badzsa az AFP-nek azt mondta, hogy a rendszer arányai a Muszlim Testvériségnek kedveznek, azt a testvériség "nyomására" fogadta el ilyen formában az ÁNT. A mérsékelt iszlamista szervezet, amely Egyiptomban már megnyerte az alsóházi választásokat, ezek szerint Líbiában is terjeszteni próbálja befolyását: elképzelhető, hogy a szomszédos Egyiptomból erős szervezeti hátterével Líbiában is győzelemre esélyes pártot szervez.

Kettős állampolgárok és kadhafisták

A törvény korábbi változatait többek között azért érték kemény kritikák, mert tiltotta volna, hogy a választáson kettős állampolgárok is elinduljanak. Ez azért lett gond, mert Líbiában nagyon sok politikai aktivista emigrációba kényszerült a Kadhafi-rendszer alatt, és külföldi állampolgárként tért vissza. A végleges törvény a tüntetések hatására végül eltörölte ezt a kitételt, és engedélyezte a kettős állampolgárok indulását.

Az új verzió is tiltja ugyanakkor, hogy a választáson olyan emberek induljanak, akik a Kadhafi-rendszer funkcionáriusaiként dolgoztak. Nem indulhat senki, aki tagja volt az előző rezsim úgynevezett "forradalmi bizottságainak" vagy a titkosszolgálatnak.

Minden második jelölt nő lesz

A választási törvény másik vitatott pontja a női kvóta volt. Az előző változatokban az szerepelt, hogy a megválasztott nemzetgyűlés legalább 10 százalékát női képviselőknek kell alkotnia, feminista szervezetek ugyanakkor sértően alacsonynak tartották ezt az arányt. Az új, véglegesnek tartott változat erre válaszul teljesen eltörölte a női kvótát, így akár az is előfordulhat, hogy egyetlen nő sem lesz a nemzetgyűlésben.

A női kvóta helyett ugyanakkor egy másik kiegészítéssel biztosították, hogy a nők képviselve legyenek a választáson. A törvény kimondja, hogy a pártlistát állító szervezetek listáján egyenlő arányban kell férfiakat és nőket indítani. Ez azt jelenti, hogy a 136 fős listákon minden pártnak legalább 68 női jelöltet kell indítania.

A nyilvánosságra hozott információk alapján nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a nők és férfiak sorrendjét szabályozza-e valami a pártlistákon. Ha nem, akkor a pártok szélsőséges esetben akár olyan listákat is készíthetnek, ahol a lista első 68 helyén férfiak vannak, és a nők csak utánuk következnek: egy ilyen esetben a rengeteg női jelölt ellenére is csak akkor kerülne nő a nemzetgyűlésbe, ha egy párt több mint 50 százalékot szerez a választáson.

A törvény szövegét a Facebook-közlés mellett várhatóan néhány napon belül hivatalos formában is kiadják - írja az AFP. Az ÁNT azonban - ha úgy ítéli meg - később is hozzányúlhat a már elfogadott választási törvényhez.

Bajban az átmeneti kormány
A Moammer Kadhafi rendszerét megdöntő felkelők átmeneti kormánya az utóbbi hetekben komoly népszerűtlenséggel és súlyosbodó problémákkal nézett szembe. A választási törvény korábbi verziója miatt tiltakozó tömegek gránátokkal törtek be az ÁNT Bengáziban található irodájába, és nagyobb átláthatóságot, valamint a tanács több tagjának lemondását követelték. Közben az országban egyre nagyobb gondot okoznak a szabadon garázdálkodó milíciák, a széthúzó hadsereg, a fegyverkereskedelem és az ébredező törzsek is. A forradalom utáni Líbia nehéz és ellentmondásos helyzetéről itt olvashat összefoglalót.