Több mint húsz év után lesz ismét amerikai nagykövet Mianmarban

Vágólapra másolva!
Néhány órával az után, hogy Mianmarban kiengedték a legismertebb politikai elítélteket, az Egyesült Államok bejelentette, hogy nagykövetet küld a délkelet-ázsiai országba. A szankciók feloldásához azonban további reformokat várnak a nyugati hatalmak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Mianmar (a korábbi Burma) kölcsönösen nagykövetet küld egymás fővárosába, miután a délkelet-ázsiai országban szabadon bocsátották a politikai foglyokat, és reformokat hajtottak végre - közölte Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Thein Szein mianmari elnök kegyelmi rendelettel szabadon bocsáttatott 200 foglyot, köztük a legismertebb politikai elítélteket. Barack Obama elnök közleményt adott ki, amelyben az intézkedést "a demokratikus reform érdekében tett jelentős előrelépésnek" nevezte. Noha az elnök szerint "sokat kell még tenni", hogy megvalósuljanak a mianmari nép törekvései, kifejezte kormányának készségét az együttműködés elmélyítésére abban az esetben, ha Mianmar polgári kormánya folytatja a megkezdett reformokat.

A politikai foglyok szabadon bocsátását az ország elleni szankciók eltörlésének fontos feltételeként jelölték meg a nyugati hatalmak, ehhez azonban a mianmari vezetésnek további lépéseket kell tennie.

Az Egyesült Államok az 1988-ban végrehajtott katonai puccs és a demokráciát követelő tüntetések elfojtása nyomán ügyvivői szintre fokozta le diplomáciai képviseletét az akkor még Burmának nevezett országban. Washington több nyugati kormánnyal együtt gazdasági szankciókat léptetett életbe a rezsim ellen.

Mianmarban a tavaly márciusban megtartott választások után névlegesen polgári vezetés került hatalomra, amely még mindig erős szálakkal kötődik ugyan a hadsereghez, de egy sor reformintézkedést léptetett életbe. Az új kormány novemberben szabadon bocsátotta az ország leghíresebb politikai foglyát, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, akivel Hillary Clintonnak a decemberi mianmari látogatása során módja volt találkozni.

A mianmari kormány nem ismeri el, hogy politikai okokból fogva tartanának bárkit is, azt állítja, hogy az emberek csak köztörvényes bűncselekmények miatt kerülhetnek börtönbe az országban. Thein Szein elnök televíziós nyilatkozatában azonban már arról beszélt, hogy a szabadon bocsátott foglyok építő szerepet játszhatnak a politikai folyamatokban.

Hillary Clinton pénteken kijelentette, hogy a hétvégén fel fogja hívni Thein Szein elnököt és Aung Szan Szú Kjit, hogy megerősítse elkötelezettségét a demokratikus átalakulás mellett. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Mianmarral az ottani etnikai kisebbségek aggályainak orvoslásában, valamint abban, hogy biztosítsák az április 1-jén megtartandó időközi választások szabad és tisztességes lebonyolítását és az összes politikai fogoly szabadon bocsátását.