Egyszerre két orvos is vizsgálja majd a norvég tömeggyilkos elmeállapotát

Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint még pénteken elrendelheti az oslói bíróság a norvég tömeggyilkos újabb elmevizsgálatát, ezúttal egyszerre két orvos végez majd teszteket Anders Behring Breiviken.
Vágólapra másolva!

A The Local című lapcsoport norvég kiadása szerint egy norvég bíróság pénteken ismét elrendeli a tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik elmevizsgálatát.

A lap úgy értesült, hogy az oslói városi bíróság két elmeorvosi szakértőt is kirendel, hogy megállapítsák, beszámítható-e a norvég merénylő.

Norvég orvosok tavaly év végén megkérdőjelezték annak a pszichiátriai szakvéleménynek a helytállóságát, amely szerint nem beszámítható Anders Behring Breivik szélsőjobboldali merénylő, aki júliusban a gyanú szerint lemészárolt 69 tizenévest Utoya szigetén.

A rendőrség szerint a 32 éves férfi robbantásos merényletet követett el a norvég fővárosban, majd mészárlást hajtott végre a kormányzó baloldali párt ifjúsági szekciójának nyári táborában. A merényletben összesen 77 ember halt meg.

Breivik anyja tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy a fia már 2006-ban paranoid téveszmékkel küzdött. Röviddel az után, hogy a 32 éves férfi 2006-ban hazaköltözött anyjához, furcsán kezdett viselkedni, és megszállottan érdeklődött a politika, illetve a történelem iránt. "Teljesen értelmetlenül locsogott, és el is hitt mindenféle értelmetlenséget" - mondta korábban a nő az esetet vizsgáló pszichiátereknek.

Ha az orvosok megerősítik a pszichiáterek diagnózisát, akkor Breivikre nem lehet szabadságvesztést kiszabni, kényszergyógykezelést kell elrendelni. Korábbi hírek szerint ez esetben akár élete végéig elmegyógyintézetbe zárhatják.

A tömeggyilkosságról szóló összes cikkünket itt olvashatja.