Horvátország is támogatja, hogy Szerbia EU-tag legyen

Vágólapra másolva!
Csehország, Szlovákia és Horvátország szombaton támogatásáról biztosította Szerbiát abban, hogy mielőbb az Európai Unió hivatalos tagjelöltje legyen. A három ország államfője egybehangzóan úgy vélte, hogy Koszovó függetlenségének elismerése nem lehet a jövőbeni szerb uniós tagság meghatározó feltétele.
Vágólapra másolva!

"Mi támogatjuk Szerbiát, és ezt nyíltan ki is mondjuk" - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök szombaton a Prága melletti Lányban, miután szlovák, szerb és horvát kollégájával tárgyalt.

Klaus meghívására Ivan Gasparovic szlovák, Boris Tadic szerb és Ivo Josipovic horvát államfő látogatott el a hét végén Lányba, a cseh államfők hagyományos vidéki rezidenciájába.

"Szerbia jövőbeni uniós tagságának nem lehet meghatározó kritériuma Koszovó függetlenségének elismerése" - tette hozzá Gasparovic.

Josipovic azt ígérte, hogy ha uniós tagságot szerez, Horvátország támogatni fogja szomszédját a csatlakozáshoz vezető úton. Horvátország felvételét az EU-ba a szlovák parlament már jóváhagyta. Klaus azt mondta, ezzel Csehországban sem lesz probléma.

"Szerbia nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a régióban a helyzet stabilizálódjon" - reagált az elhangzottakra Tadic. Leszögezte, hogy Belgrád számára az EU-tagság "politikai beruházás, amelynek ára van, de ennek ellenére hasznos".