Házról házra tisztogat a szíriai hadsereg Homszban

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg megkezdte a szárazföldi offenzívát Homsz lázadó negyedében. Az elmúlt két napban százan haltak meg a harcokban.
Vágólapra másolva!

Offenzívát indított a szíriai hadsereg Homsz város lázadó negyede, Bába-Amr ellen 25 napi tüzérségi előkészítés után - közölték ellenzéki aktivisták és katonai források. "A támadás szerdára virradóra kezdődött. A szektort ellenőrzés alatt tartjuk. A hadsereg tömbről tömbre, házról házra folytatja a tisztogatást. A katonák átkutatnak minden föld alatti üreget és folyosót, terroristákat és fegyvereket keresve" - mondta egy damaszkuszi katonai forrás, aki szerint csak "órák kérdése" a negyed megtisztítása.

Az ellenállók viszont azt állítják, hogy a gyalogságnak nem sikerült bejutnia a körülzárt negyedbe, de heves harcok folynak.

Egy aktivista a Reuters hírügynökségnek korábban azt mondta, a hadsereg gyalogsága az ostromlott Bába Amr városrésztől északra fekvő stadionnál gyülekezik, ahonnan már heves lövöldözéseket jelentettek. Egy másik aktivista az AFP hírügynökségnek azt mondta, szinte az egész városban megszűnt az áramszolgáltatás. Emberi jogi szervezetek szerint az elmúlt két napban százan haltak meg a homszi harcokban.

Mindeközben a kínai külügyminiszter, Jang Csie-cse az Arab Liga főtitkárának azt mondta, Kína támogatja a nemzetközi erőfeszítéseket, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába.

Kína ugyanakkor sürgette, hogy a szíriai konfliktusban szemben álló felek azonnal hagyjanak fel az erőszakos cselekményekkel és hogy megkezdődhessen a belső politikai párbeszéd, a reformtervek megtárgyalása. Jang a héten korábban egyeztetett Egyiptom, Szaúd-Arábia és Algéria külügyminiszterével. Mint mondta: Kína a jövőben is együtt akar dolgozni az arab nemzetekkel, hogy elősegítse a szíriai kérdés békés és megfelelő rendezését.

A Hszinhua hírügynökség jelentéséből nem derül ki, hogy Pekingnek ez az álláspontja egyet jelent-e a nyugati országok által kezdeményezett, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt fekvő és a segélyezést érintő határozattervezet támogatásával. Az Egyesült Államok és Franciaország új határozattervezeten dolgozik, hogy bejuthassanak Szíriába a humanitárius segélymunkások. Kína és Oroszország február elején megvétózta az Arab Liga által előkészített határozattervezetet. Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese szerint többszöri kérése ellenére sem kapott lehetőséget Szíriától a látogatásra - írja az amerikai AP hírügynökség.

Az ENSZ-ben elhangzott, hogy a szíriai zavargásokban eddig több mint 7500-an haltak meg.

Három külföldi újságíró, Edith Bouvier, William Daniels és Javier Espinosa feltehetően még mindig az ostromlott Homsz városában van, a sorsukról pedig nem lehet biztosan tudni.