WikiLeaks: Akadályozták az oroszok Kaczynski gépét

Vágólapra másolva!
Az oroszok azt akarták, hogy Kaczynski elkéssen a katyni mészárlás évfordulóján rendezett megemlékezésről - állítják titkosszolgálati források a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott levélben. Az üzenet szerint az oroszok nem akarták engedélyezni, hogy a lengyel elnök gépe leszálljon a szmolenszki repülőtéren, hogy így akadályozzák a leszállás során végül balesetet szenvedő lengyel államfőt.
Vágólapra másolva!

Az oroszok megpróbálták megakadályozni, hogy Lech Kaczynski leszálljon Szmolenszkben - írja a thenews.pl lengyel hírportál a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott e-mailre hivatkozva. Az üzenet szerint az oroszok nem adtak leszállási engedélyt Kaczynski gépének azért, hogy az elnök lekésse a katyni mészárlás évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezést.

A szmolenszki légi irányítás jelezte a repülőgépnek, hogy nem biztonságos leszállni a repülőtéren a sűrű köd miatt, a pilóta azonban mégis megpróbált landolni, de a földnek csapódott. A balesetben 96 ember, köztük a lengyel elnök és más magas rangú vezetők is életüket vesztették.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott e-mailt a Stratfor biztonsági cég egyik vezetője, Reva Bhalla küldte egy kollégájának nem sokkal a tragédia után, és egy Comrade J nevű egykori KGB-ügynökre hivatkozik benne, aki azt állítja, hogy az oroszok szándékosan próbálták megakadályozni, hogy a lengyel elnök leszálljon Szmolenszkben.

"Az oroszok szándékosan tagadták meg a gép leszállási engedélyét, tudván, hogy a lengyel elnök vagy kényszeríteni fogja a pilótát a leszállásra (...), vagy a gép visszafordul, és nem száll le" - áll a levélben.

A hírportál szerint egy másik e-mailben egy Stratfor-tiszt arról beszél, hogy az oroszok nem Kaczynski halálát akarták elérni, csak "meg akarták nehezíteni az életét" azzal, hogy nem engedik leszállni. Így másik repülőtéren kellett volna leszállnia, és lekési az ünnepséget. "Ehelyett a pilóta megpróbált landolni, és lezuhant" - mondta a tiszt.

Lech Kaczynskinak feszült volt a viszonya az orosz vezetéssel, amiért a 2008-as orosz-grúz háborúban erőteljesen támogatta a grúz kormányt. A texasi központú Stratfor elemzőközpont egyfajta magánkémszervezet, amelynek megrendelői között nagyvállalatok (Lockheed Martin, Dow Chemical, Northrop Gruman) ugyanúgy vannak, mint amerikai kormányhivatalok (belbiztonsági minisztérium) vagy megbízhatóság szempontjából megkérdőjelezhető külföldi politikusok. A cégről itt olvashat bővebben.