Bebörtönöztek két kisajátítások ellen küzdő kínai jogvédőt

Vágólapra másolva!
Egy kínai bíróság több mint kétéves börtönbüntetésre ítélt egy mozgássérült ügyvédnőt és a férjét, akik az állami kisajátítások kárvallottjainak nyújtottak jogi segítséget. Rendbontással és csalással vádolják őket, miközben az Európai Unió a nő azonnali szabadon bocsátását követeli.
Vágólapra másolva!

Egy évvel őrizetbe vételük után börtönbüntetésre ítéltek két kínai ügyvédet, Ni Jü-lant és a férjét, Tung Csi-csint. Az asszonyt két év nyolc hónapra, a férjét két évre ítélték - írja a brit BBC internetes oldala. A pár ismert volt arról, hogy jogi segítséget nyújtott azoknak, akiknek a lakását a kormány kisajátította. Rendbontással vádolták meg őket, valamint azzal, hogy szándékosan rombolják az állami és magánszféra tulajdoni kapcsolatait - közölte a bíróság szóvivője.

Az ügyvédeket támogató aktivisták szerint a vádak arra szolgálnak, hogy őket elhallgattassák, a tárgyalás pedig annak a jele, hogy Kínában egyre kevésbé tolerálják az eltérő véleményeket. Lányuk szerint nagyon szokatlan jogi procedúra zajlott a szülei ellen, amely teljesen igazságtalan, és arra kérte a kormányt, hogy engedjék el a szüleit.

Az Európai Unió nyilatkozatot adott ki, miszerint nagyon aggódik a Ni Jü-lan elleni ítélet miatt, és egészségi állapotára hivatkozva azonnali szabadon bocsátását követelik.

Az ügyvédnő 2002 óta harcol az állam ellen, miután pekingi otthonukat kisajátították és később lerombolták. Ekkor eltiltották hivatásától, de ő és férje ezután is tanácsokat adtak sorstársaiknak. 2002-ben börtönre ítélték azon a címen, hogy akadályozza a hivatalos szervek munkáját, majd 2008-ban azzal, hogy károsítja az állami tulajdont.

Az ötvenegy éves asszony támogatói szerint azért kényszerült kerekesszékbe, mert a rendőrség embertelen módon bánt vele. Az Amnesty International szerint a térde és a lába a 2002-es letartóztatása során tört el.