Segítséget kér Peru kilenc bányász kiszabadításához

Vágólapra másolva!
Egy csütörtöki bányarobbanás után ragadt a mélyben kilenc bányász a dél-amerikai országban. A perui kormány a nagy bányavállalatokhoz fordul segítségért, mert nem sikerült kiszabadítani a munkásokat. Felszereléseket és szakértőket várnak a helyszínre.
Vágólapra másolva!

Több tucat mentőmunkás próbálja csákányokkal és lapátokkal eltávolítani a beomlott földet és a szikladarabokat, amelyek elzárják a perui fővárostól 175 mérföldre délkeletre található rézbánya bejáratát - írja a brit Telegraph online kiadása. A tűzoltók fagerendákkal próbálják eltávolítani a törmeléket. A mentőakcióban részt vevők kezdetleges technikája arra késztette az ország bányászati miniszterét, Jorge Merinót, hogy a bányászati vállalatokhoz forduljon segítségért: felszerelést és szakértőket várnak az öt napja bentragadt kilenc munkás kiszabadításához.

A csütörtöki bányabeomlás egy robbanás után történt, amit maguk a bányászok idéztek elő. A rézbányában utoljára a nyolcvanas években folyt termelés. A mentőakció résztvevői egy tömlőn keresztül tudnak kommunikálni a mélyben ragadt bányászokkal, és ennek segítségével juttatnak le nekik folyékony élelmiszert. A helyi rendőrfőnök az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy már több tonna földet és sziklát távolítottak el az alagút szájából.

"Nagy hidegnek vannak kitéve odalent. A hőmérséklet alacsony a páratartalom miatt" - idézi a Telegraph Oscar Valdes miniszterelnököt. A kormányfő riportereknek arról beszélt, hogy korábban két-három napra becsülte a bányászok kiszabadítását, akikkel állítása szerint sikerült beszélnie is. Két közeli bányából is érkeztek a területre bányászok vasárnap, hogy segítsenek a mentésben. A két kormánytag megjelenése a Cabeza de Negro bányánál egyesek szerint semmi mást nem jelent, mint hogy a kormány egyáltalán nincsen felkészülve hasonló balesetek kezelésére. "Perunak nincsen speciális, bányászmentésre szakosodott csapata" - mondta a korábbi környezetvédelmi miniszer-helyettes.