Személyesen végzett ki embereket Kadhafi fia

Vágólapra másolva!
Szeif al-Iszlámnak a líbiai ügyész szerint a zsoldosok toborzásához is köze volt, és ő maga is kivégzett embereket. Líbia egyelőre nem adja ki a volt diktátor fiát Hágának, mert hazájában akarják bíróság elé állítani.
Vágólapra másolva!

Líbiának bizonyítékai vannak arra, hogy a megbuktatott líbiai diktátornak, Moammer Kadhafinak a második fia személyesen hajtott végre kivégzéseket, valamint köze volt ahhoz, hogy a rezsim zsoldosokat toborzott - közölte csütörtök este Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Az ICC már többször követelte az új líbiai vezetéstől, hogy adja ki a 38 éves Szeif al-Iszlámot, mert a fiút apjához hasonlóan emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg tavaly. A kérést azzal indokolták, hogy feltételezhetően szerepe volt a tavaly februárban kezdődött rendszerellenes tüntetések több résztvevőjének meggyilkolásában. Szeif al-Iszlámot tavaly novemberben bujkálás közben fogták el az észak-afrikai ország déli részén.

Tripoli azonban mindeddig elutasította a Kadhafi fiú kiadását. A líbiai tájékoztatási miniszter a közelmúltban megerősítette, hogy hazájában állítják bíróság elé és a líbiai törvények alapján vonják felelősségre bűncselekményeiért. Az ICC főügyésze csütörtökön közölte: Líbia április végéig indokolhatja meg hivatalosan az ICC-nél, hogy miért maga akar ítélkezni Szeif al-Iszlám felett.

"A líbiai főügyésznek további bizonyítékok kerültek a kezébe arra vonatkozóan, hogy Szeifnek köze volt bűncselekményekhez, részben úgy, hogy személy szerint ő végzett ki embereket" - mondta Moreno-Ocampo az AP-nek nyilatkozva. Többet nem volt hajlandó mondani az ügyben, arra hivatkozva, hogy a részletek titkosak.