Kihagyták a német-olaszt az uniós vezetők

Vágólapra másolva!
Hiába állítottak fel nagyképernyős tévéket az EU-csúcs tanácsterme melletti bárban, a vezetők egyike sem figyelte a német-olasz elődöntőt. Angela Merkel kancellárt állítólag lengyel kollégája figyelmeztette, nehogy kimenjen, mert neki nem tetsző javaslatot fogadhatnak el, amíg szurkol.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés elősegítésén, az unió megszilárdításának menetrendjén tanácskozó uniós állam-, illetve kormányfők csütörtökön késő este is dolgoztak, és az előzetes feltételezésekkel szemben egyikük sem nem ment át a tanácsterem melletti bárban elhelyezett tévékészülékekhez, hogy megnézze az olasz-német futballmeccset nézze - közölték újságírókkal a brüsszeli EU-csúcstalálkozó helyszínén névtelenségüket megőrizni kívánó diplomáciai források.

Előzőleg kiszivárgott, hogy a bárban több nagyképernyős tévékészüléket állítottak üzembe.

"Komolyan kell vennünk a munkát, és komolytalanság lenne, ha azt a meccs miatt megszakítanánk" - mondta egy diplomata.

Az első félidő hírei bizonyára eljutottak Angela Merkel kancellárhoz, aki állítólag éppen Mario Monti olasz miniszterelnökkel került súlyos vitába a tanácskozáson. Olaszország pénzügyi helyzete az utóbbi időben jelentősen romlott, és Spanyolországgal együtt csak nagyon magas kamatra kap hitelt. Az uniós vezetők igyekeznek valamilyen támogatási módot találni, de az eurókötvények újra és újra felvetett gondolatát a német kancellár továbbra is mereven elutasítja.

A csúcstalálkozót a helyszínen figyelő újságírók körében elterjedt az a pletyka, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő a tanácskozás előtt tréfásan figyelmeztette a lelkes futballrajongó Merkelt: jól tenné, ha a meccs miatt nem távozna egy percre sem az ülésteremből, mert a távollétében a többiek esetleg gyorsan megszavaznának valamit, ami nem lenne ínyére.

Mario Monti olasz miniszterelnök diplomaták egybehangzó állítása szerint nem mutat különösebb érdeklődést a labdarúgás iránt.