Bepanaszolták a norvég rendőrséget a Breivik-ügy miatt

Vágólapra másolva!
Panasszal fordult a norvég rendőrség felügyeleti szervéhez a norvég tömeggyilkos egyik áldozatának családja. A hozzátartozók azért jelentették fel a rendőrséget, mert szerintük az nem tett meg mindent Breivik megállítására. A hatóságok még nem döntöttek arról, hogy mit kezdenek a panasszal.
Vágólapra másolva!

Panaszt tettek a norvég rendőrség ellen az Anders Behring Breivik által meggyilkolt 77 áldozat egyikének hozzátartozói, mert szerintük az lassan reagált az Utoya-szigeti mészárlásra - közölte szerdán a rendőrség felügyeleti szerve. "Panaszt kaptunk az egyik áldozat családjától. A családtagok kifogásolják a módot, ahogyan a rendőrség eleget tett a feladatának Utoya szigetén 2011. július 22-én" - közölte Paal Henrich Berle, a Spesialenhet for politisaker (Különleges Rendőri Egység) munkatársa.

A feljelentő azt szeretné megtudni, hogy a rendőrség érkezhetett volna-e korábban a mészárlás helyszínére, és így megmenthetett volna-e emberéleteket. A "rendőrség rendőrsége" a panasz nyomán még nem döntött az esetleges vizsgálat megindításáról - közölte Paal Henrich Berle.

2011. július 22-én Breivik 69 embert, többségükben kamaszkorúakat ölt meg, amikor egy és negyed órán lövöldözött a norvég munkáspárt utoyai ifjúsági táborában. Ezt megelőzően pokolgépet helyezett el a kormány oslói székháza közelében.

Egy független bizottság jelentése szerint Breiviket ezen a napon meg lehetett volna állítani. A biztonsági erők számos működési zavarára rámutató jelentés miatt néhány nappal később lemondott a rendőrfőnök. Jens Stoltenberg miniszterelnök, akit szintén bíráltak amiatt, hogy az ország nem volt felkészülve a támadásokra, kedden a parlamentben kért bocsánatot a hatóságok által elkövetett tévedésekért.

A 33 éves Breiviket múlt pénteken a kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 évi börtönre ítélték, a büntetés korlátozás nélkül meghosszabbítható, ha az elítéltet továbbra is veszélyesnek nyilvánítják.