Két év börtönt kaptak a Putyin-ellenes punk lányok

Vágólapra másolva!
Egyenként két év börtönre ítélte a bíróság a Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes tagjait. Az orosz bíróság szerint a három fiatal nő vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus vádjában bűnös. A Pussy Riot tagjai egy februári templomi előadásukban kritizálták az orosz pátriárkát, és arra kérték Szűz Máriát, hogy szabadítsa meg Oroszországot Putyin elnöktől.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint a Pussy Riot nevű orosz lánybanda mindhárom tagja vallási gyűlöletből huliganizmust követett el februári templomi performanszukkal - írja a BBC. "Durván megsértették a társadalmi rendet" - mondta az ítélet felolvasásakor a bírónő. Az ügyész erdetileg három év börtönt kért rájuk.

Az ellenzéki érzelmű Pussy Riot zenekar három tagja ellen garázdaság miatt indult eljárás, miután februárban egy moszkvai ortodox templomban kemény szavakkal bírálták Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz egyház fejét, Kirill pátriárkát, és arra kérték Szűz Máriát, hogy szabadítsa meg Oroszországot Putyintól.

A 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics akciója, illetve az ellenük folyó per nagy bel- és külföldi visszhangot váltott ki. Az ítélethirdetésre Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül tüntetők és ellentüntetők gyűltek össze, a hatóságok többeket őtizetbe vettek az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt.

A Putyin-ellenes nézeteit régóta hangoztató Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal. Kaszparov Facebook-oldalán az oldal szerkesztői azt írták, hogy az egykori sakkozót bántalmazták a rendőrök, de jól van.

Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésre, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható. A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből a Pussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból.