Korábban is elkaphatták volna Breiviket

Vágólapra másolva!
A norvég rendőrség megakadályozhatta volna az Anders Behring Breivik által elkövetett oslói robbantásokat, és korábban elfoghatta volna őt az Utoya szigetén folytatott embervadászata közben - erre jutott egy független norvég vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat eredményeiből hosszan idéz a norvég sajtó, a legfontosabb megállapítások rendre a rendőrség hibáit sorolják - számolt be hétfőn a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Breivik tavaly július 22-én több időzített bombát robbantott fel Oslo belvárosában, majd Utoyán, egy ifjúsági szervezet nyári táborában módszeresen gyilkolni kezdte a jelenlévőket. Összesen 77 embert ölt meg, 240-et megsebesített. Perében augusztus 24-én várható ítélet, nem tudni, hogy beszámíthatónak nyilvánítják-e.

A most nyilvánosságra került jelentés megállapítja, hogy a rendőrség az elfogásánál sokkal korábban is megállíthatta volna a támadót, az oslói robbantások pedig az érvényben lévő biztonsági előírások betartásával elkerülhetők lettek volna. Azt ugyanakkor alaptalan elvárásnak nevezi, hogy a titkosszolgálatnak meg kellett volna előznie az akciókat. A kormány kommunikációját dicséri a dokumentum.

Már a tragédia utáni napokban sokan kritizálták a rendőrséget a lassúsága miatt. A szigeten azért volt Breiviknek másfél órája a lövöldözésre, mert a hatóságnak gondot okozott egy helikoptert keríteni.

A merényletekről bővebben itt olvashat.