Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Falba ütközött az új szíriai főtárgyaló

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag lehetetlennek látja az új szíriai főtárgyaló az országban folyó konfliktus békés megoldását. Lahdar Brahimi szerint a nemzetközi közösség is hibás a helyzetért.
Vágólapra másolva!

Szinte lehetetlen diplomáciai úton megoldani a szíriai konfliktust, de a nemzetközi közösség sem tesz eleget a harcok megállításáért - mondta Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai béketárgyalója hétfőn a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjúban. "Tudom, hogy mennyire bonyolult az ügy, szinte lehetetlen. Nem mondhatom, hogy lehetetlen, de majdnem az. És nem teszünk túl sokat a megoldásért, ami önmagában is hatalmas teher" - fejtette ki Brahimi, aki augusztus végén lépett a posztot eddig betöltő egykori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan helyébe. Annan az ENSZ Biztonsági Tanácsában uralkodó "ujjal mutogatás és bűnbakkeresés" miatt mondott le mandátumáról.

Brahimi azt is elmondta, kicsit megrémíti a vállára nehezedő felelősség. Azt mondta úgy érzi magát, mintha téglafal előtt állna a megoldást jelentő repedéseket keresve. "Nyitott szemmel, illúziók nélkül kezdem el ezt a munkát" - jelentette ki az algériai diplomata.

Kínának nem tetszenek a biztonsági zónák

Peking nem tarja jó ötletnek külföldi védelem alatt álló szíriai "biztonsági zónák" kialakítását, mivel az nem segítené a humanitárius válság enyhítését - derült ki a Zsenmin Zsipao vezető kínai pártlap hétfői kommentárjából. A menekültáradat okozta nyomás közepette érthető, hogy a Szíriával szomszédos országok megoldást keresnek - jegyzi meg a szerző, de hozzáteszi: a "biztonsági zónák" kialakítása - azért, hogy szavatolják a menekültek védelmét - nem célravezető.

Az ötletet Ankara vetetette fel, s kezdetben Párizs is mellé állt, de utóbb Londonnal együtt már kevés esélyét látták annak, hogy valóban megvalósítható. Augusztus végén összesen körülbelül 80 ezer menekült volt Törökország területén 11 sátor-, illetve konténervárosban. További csaknem 30 ezer szíriai él az ország különböző városaiban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről