Tartós megoldást akar Clinton Gázában

Vágólapra másolva!
A viszonylag csendes éjszaka után folytatódtak a rakétatámadások és a légi csapások a Gázai övezetben, miközben az amerikai külügyminiszter a konfliktus megoldásáról tárgyalt Jeruzsálemben.
Vágólapra másolva!

A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus olyan megoldásáról tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, amely tartós, garantálja Izrael biztonságát, és javítja a Gázai övezetben élő palesztin lakosság életfeltételeit. Hillary Clinton Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával folytatott megbeszélést Izraelben. Szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével találkozik. A Gázai övezetet irányító Hamászt Washington terrorszervezetnek tekinti, így képviselőivel nem kíván tárgyalni.

A keddi jeruzsálemi megbeszélés tartalmáról kevés érdemi szivárgott ki. Izraeli részről az amerikai külügyminisztert tájékoztatták a gázai övezetben kialakult helyzetről, illetve azokról a lehetőségekről, amelyeket Izrael lát az erőszak fokozatos leépítésére.

A viszonylag csendes éjszaka után szerdára virradóra az izraeli hadsereg több tucat célpontra, köztük a a Hamász belügyminisztériumára és hírszerzőhivatalára is légi csapást mért. Lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagútjait és más létesítményeit, illetve a Hamász-parancsnokságokat is.

A palesztin fegyveresek is folytatták Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Néhány településen megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, de áldozatokról nem érkeztek hírek.

Kedden a palesztin fegyveresek 160-nál több rakétát lőttek ki Izraelre, két embert megöltek, és 28-at megsebesítettek.