Izrael behívókat küld a tartalékosoknak

Vágólapra másolva!
Bár az ENSZ BT rendkívüli ülést hívott össze a konfliktus miatt, végül csak arról adott ki nyilatkozatot, hogy megvolt a zárt ajtók mögött tartott tanácskozás. A BT soros elnöke szerint már ez enyhítheti a feszültséget, Izrael viszont a katonai akció kiterjesztését helyezte kilátásba.
Vágólapra másolva!

Három palesztin vesztette életét egy újabb izraeli légicsapásban csütörtökön - közölték palesztin kórházi források. Ezzel tizenegyre emelkedett a szerdán kezdődött izraeli hadművelet áldozatainak a száma a Gázai övezetben. A sebesültek száma eléri a százat. Az övezetet irányító Hamász palesztin mozgalom katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok közölte, hogy mindhárom áldozat tagja volt a szervezetnek. Egy motoros riksában utaztak, amikor légicsapás érte őket.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője megerősítette, hogy a légierő támadást intézett egy célpont ellen a Gázai övezet déli részén, de részleteket nem árult el.

Csütörtök reggel egy palesztin területről kilőtt rakéta három izraelit megölt és egyet megsebesített a Gázai övezet közvetlen közelében fekvő dél-izraeli Kirjat-Malahiban. A rakéta egy lakóházba csapódott bele. A televízió képeket mutatott az épületről, amelyet telibe talált a lövedék. Palesztinok csütörtökön több tucat rakétát lőttek ki izraeli területre, miután Izrael szerdán hadműveletet indított az övezet ellen a szárazföld és a tenger felől, valamint a levegőből.

Az izraeli légierő mintegy száz célpontra, nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mért légicsapást csütörtökre virradóra a Gázai övezetben. Az izraeli média szerint folyamatban van más harci technika összevonása is a térségben, miközben a hadsereg behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael kész kiterjeszteni a Hamász elleni katonai akciót a Gázai övezetben.

Mindeközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hozott határozatot szerda éjjeli rendkívüli tanácskozásán az izraeli-palesztin konfliktus ügyében. Hardip Szingh Puri indiai ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke a zárt ajtók mögött megrendezett, 90 percig tartó ülés végeztével újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a BT-tagok csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint rendkívüli ülést tartottak, és készek továbbiak megtartására, ha szükséges. Hangsúlyozta, hogy hazája nagyköveteként - és nem BT-elnökként - beszél, amikor azt mondja: reméli, hogy az ülés megtartásának puszta ténye segít enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten, és megakadályozni a konfliktus kiterjedését.

A Palesztin Hatóság - amelynek képviselete Izraeléhez hasonlóan jelen volt az ülésen - azt kérte, hogy a BT adjon ki közleményt, amely felszólítja Izraelt hadműveletének leállítására. Az ülés előtt arab nagykövetek egy csoportja újságírók elé állt, és képviseletükben Daffa-Alla Elhag Ali Osman szudáni nagykövet azt mondta: kérni fogják a BT-től, hogy ítélje el Izrael "barbár és kegyetlen támadását". Nyilatkozat azonban nem született.

Az izraeli offenzíva egyik első légicsapásában megölték a Hamász palesztin radikális szervezet katonai szárnyának parancsnokát Ahmed al-Dzsabarit, aki négy éve a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

Dzsaabari régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított, a zsidó állam ellen több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli offenzíva óta Dzsaabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

A többnapos vagy még hosszabb harcra számító izraeli hatóságok figyelmeztették a Hamászt, hogy minden emberét szemmel tartják, és röplapokat szórtak le Gázában, arra intve a lakosságot, hogy maradjon távol a fegyveresektől és a Hamász létesítményeitől.