Palesztinokra lőttek izraeliek a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Egy 21 éves palesztin meghalt, tizenkilencen megsérültek. A lövésekről mindkét fél másképp számol be.
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák lelőttek egy 21 éves palesztint és megsebesítettek tizenkilencet pénteken az Izrael és a Gázai övezet déli része közti határtérség gázai oldalán, először sértve meg a szerdán este életbe lépett tűzszünetet - közölték palesztin egészségügyi tisztségviselők.

Palesztin szemtanúk szerint a katonák Kiszufim határátkelőnél lévő állásukból lőttek rá palesztinok egy csoportjára, akik a határövezetben lévő földjeikre akartak menni, de a hadsereg megtiltotta a belépést a zónába, és figyelmeztetett, hogy lőni fog az oda belépőkre. Egy másik forrás szerint a csoport azért közeledett a biztonsági kerítéshez, hogy összeszedje egy - a korábbi harcokban megrongálódott - izraeli katonai terepjáró alkatrészeit.

Az AFP hírügynökség kérdésére egy katonai szóvivő úgy mondta el a történteket, hogy "zavargások voltak palesztin oldalon a Gázai övezet déli részén, a biztonsági kerítés közelében, palesztinok megpróbáltak beszivárogni Izraelbe, és a katonák válaszul a levegőbe lőttek".

"Mintegy 300 palesztin, aki közeledett a biztonsági kerítéshez, erőszakos cselekedetekhez is folyamodott, és megrongálta a kerítést - mondta a szóvivő. - A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de a palesztinok csak közeledtek, mire a katonák a lábuk felé lőttek." Egy palesztinnak sikerült átjutnia Izraelbe, őt visszaküldték a Gázai övezetbe - tette hozzá.

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Asraf al-Kedra szerint összesen 24 palesztin sebesült meg az incidensben.

Közben Oroszország a Gázai övezet partjai felé irányította néhány hadihajóját, hogy ha az izraeli-palesztin konfliktus elfajulna, ki tudja menekíteni az övezetben élő orosz állampolgárokat. Az orosz tengerészeti parancsnokság egyik illetékese elmondta, hogy a fekete-tengeri flotta hat hadihajóját vezényelték a Gázai övezet közelébe.