Korrupciós botrányba bukott bele egy orosz miniszter

Vágólapra másolva!
Százmillió dolláros ügy okozta az éppen a visszaélések elleni harc jegyében kinevezett orosz védelmi miniszter vesztét. Putyin elnök már meg is találta az utódját, egy régi embere az illető.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden leváltotta Anatolij Szergyukov védelmi minisztert a tárcája által felügyelt cégnél kirobbant korrupciós botrány miatt - közölte a Kreml szóvivője.

Az ügyészség a múlt hónapban azzal a gyanúval indított vizsgálatot a háttércégnél, hogy csaknem az 100 millió dolláros kárt okozott az államnak vagyontárgyak áron alul történő értékesítésével - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Putyin már ki is nevezte az új védelmi minisztert: az 57 éves Szergej Sojgu 1994-től egészen 2012-ig a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette, majd a moszkvai terület kormányzója lett. Az elnök régi hívének számít.

A korábban az adóhatóságnál dolgozó Szergyukovot 2007-ben éppen azzal nevezték ki a védelkmi minisztérim élére, hogy a haderőreform levezénylése mellett szorítsa vissza a kiterjedt korrupciót - jegyzi meg a Reuters.