Tűzszünet Gázában

Mohamed Kamel Amr és Hillary Clinton közös sajtótájékoztatón jelentették be a gázai tűzszünetet
Vágólapra másolva!
Létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között.
Vágólapra másolva!

A fegyverek szerda este hallgatnak el - közölte Mohamed Kamel Amr egy közös kairói sajtótájékoztatón, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel együtt tartott. A tűzszünet helyi idő szerint 21.00 órakor (közép-európai idő szerint 20 órakor) lép életbe.

"Egyiptom nagy erőfeszítéseket tett... a Gázai övezetben kibontakozott legutóbbi fejlemények kezdete óta. Ezek az erőfeszítések és kapcsolatfelvételek eredményeként egyetértés jött létre a tűzszünetről, a nyugalom helyreállításáról és a vérontás leállításáról. Egyiptom felszólít mindenkit, hogy hajtsa végre a megállapodást" - mondta Amr.

Forrás: AFP/Khaled Desouki

Clinton üdvözölte a megállapodást. "A következő napokban az Egyesült Államok együtt fog dolgozni a térségbeli partnereivel a folyamat megerősítésében" - hangsúlyozta.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Barack Obama amerikai elnök ajánlására hozta meg a döntést, hogy elfogadja a tűzszünetet - közölte szerdán Netanjahu irodája.

Az izraeli miniszterelnök "röviddel ezelőtt beszélt Barack Obamával, és elfogadta azt az ajánlását, hogy adjon egy esélyt az egyiptomi tűzszüneti javaslatnak, és így esélyt arra, hogy stabilizálják a helyzetet, még mielőtt nagyobb erő alkalmazása válhatna szükségessé" - hangzott a jeruzsálemi közlemény. A Fehér Ház pedig közölte: Obama megerősítette Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét és hangsúlyozta, hogy kiáll a közös rakétavédelmi programok finanszírozása mellett.

"Lehűlési időszak" következik

A hírügynökségekhez kiszivárgott részletek szerint a szerda este bejelentett gázai tűzszünetben a Hamász vállalta az övezetből kiinduló összes rakétatámadás leállítását, Izrael pedig azt, hogy megszünteti a radikális palesztin szervezet vezetőinek célzott likvidálását, és a Gáza elleni összes (légi, szárazföldi és tengeri) hadműveletet. A többi palesztin frakciónak is be kell szüntetniük támadásaikat.

Izrael megígérte, hogy rövid "lehűlési" időszak után enyhít a Gázai övezet blokádján, de arra nézve még nincsenek szilárd kötelezettségvállalások, hogy ez konkrétan mit jelent. A zárlat 2007 óta van érvényben, de eközben fokozatosan megszüntettek bizonyos korlátozásokat.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik vezetője szerint a 24 órás nyugalmi időszak után kezdődnek a tárgyalások a részletekről. Az izraeli média meg nem nevezett forrásai szerint a leendő megállapodás részleteit egy nemzetközi összekötő csoporton keresztül "kezelik".

Az al-Ahram című egyiptomi lap szerint Kairó garanciákat kap arra vonatkozóan, hogy mindkét fél tartja magát a megállapodásba foglaltakhoz. A felek kötelezettséget vállalnak, hogy lemondanak mindenfajta olyan akcióról, amely az egyezmény megszegését jelentené.

A megállapodást néhány órával azután kötötték, hogy Tel Avivban egy busz felrobbant. A terrortámadásban 10 ember sérült meg, öten súlyosan.

A harcok november 14-én kezdődtek, amikor Izrael légi csapással kilőtte a Hamász katonai szárnyának vezetőjét. Az egy hete tartó konfliktusban legalább 160-an haltak meg a BBC szerint.