A technikát is bírálta a szentmisén a pápa

Vágólapra másolva!
A szenvedők segítésére szólított föl a pápa a hétfő esti szentmiséjén, ahol a közel-keleti békét sürgette az izraeliek és a palesztinok között.
Vágólapra másolva!

A menekülők befogadása és a közel-keleti béke volt a témája XVI. Benedek homíliájának a szenteste az olaszokkal és külföldiekkel teli Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén, amelyen indonéz és arameus nyelven is imádkoztak.

Az egyházfő szenteste mondott beszéde szerint a mai ember az ajtaján kopogtató Istent sem engedi be, mivel az időt megtakarító modern technológia korában "semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert, önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk másokra, gyerekekre, szegényekre, idegenekre".

"Az igazság és jóság azonban létezik... fegyverkezés, háború helyett a szenvedőket segítsük!" - hangsúlyozta a pápa arra kérve Istent, "világítsa meg azokat, akik azt hiszik, hogy Isten nevében gyakorolnak erőszakot, döbbenjenek rá az erőszak értelmetlenségére".

A pápa békét sürgetett izraeliek és palesztinok között, Libanonban, Szíriában és Irakban. Abbéli reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti keresztények megtarthatják otthonukat, és "keresztények és muzulmánok Isten békéjében építik meg országukat".

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádiós és televíziós csatornája által és az interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adta hírül Jézus megszületését, köztük magyarul is, majd urbi et orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

Erdő Péter: Tovább kell adni Isten szeretetét

Az a hivatásunk, hogy vigyük el a karácsonyt mindenhová, vigyük el mindenfelé a világban. Tovább kell adni Isten szeretetének igazságát és örömét az egész világnak - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden Budapesten, a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli szentmisén.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a zsúfolásig telt székesegyházban szentbeszédében úgy fogalmazott: "Olyan nagyszerű látni azt, hogy Afrikában vagy Távol-Ázsiában komolyan hívő, imádkozó katolikus közösségek növekednek, hogy ők is sugározzák maguk körül a segítő szeretet példáját, mint Boldog Teréz anya tette Indiában".

Hangsúlyozta, a karácsony mindennél jobban kötelez arra is, hogy észrevegyük "minden egyszerű, szegény emberben magát Krisztust, aki nálunk keresi a szállást. Ha pedig minket nem méltatnak figyelemre, döbbenjünk rá, hogy ebben is Jézus társai vagyunk. Egyszerűek a világ előtt, de Isten örömhírének hordozói".