Kiengedték egy brit börtönből az al-Kaida európai vezetőjét

Vágólapra másolva!
Nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, ezért vádemelés nélkül tíz évet töltött egy brit börtönben Abu Katada, aki hétfőn került házi őrizetbe. Az al-Kaida európai vezetőjének tartott 51 éves hitszónokot Nagy-Britannia kiadná Jordániának, ahol 30 év kényszermunkára ítélték.
Vágólapra másolva!

Kiengedték a nyugat-angliai Long Lartin börtönből hétfőn késő este Abu Katadát, az al-Kaida terroristahálózat európai szellemi vezetőjének tartott jordániai-palesztin szélsőségest; a muszlim hitszónok ugyanakkor házi őrizetben marad. Az 51 éves férfit - aki egy rövid megszakítással csaknem tíz évet volt börtönben - egy múlt heti bírósági döntés alapján bocsátották szabadon. A házi őrizetben szigorú szabályokat kell betartania: elektronikus karperecet kell viselnie, naponta legfeljebb két órára hagyhatja el otthonát, nem használhat mobiltelefont és internetet, és tilos kapcsolatba lépnie 27 emberrel, többek között Ajman az-Zavahrival, aki Oszama bin Laden helyére lépett az al-Kaida-vezér tavaly májusi likvidálása után.

Abu Katada - valódi nevén Omar Mahmúd Mohammed Oszman - ellen hivatalosan nem emeltek vádat Nagy-Britanniában, de brit illetékesek szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a gyanú szerint tanácsokkal látott el muszlim szélsőségeseket, és pénzt gyűjtött merényletekhez.

Nagy-Britannia szeretné elérni, hogy a hitszónokot adják ki Jordániának, ahol távollétében összesen 30 év kényszermunkára ítélték két terrorcselekményért. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban egyelőre útját állja a kiadatásnak, mondván, fennáll a veszély, hogy a férfit részben olyan bizonyítékok alapján ítélték el az arab országban, amelyeket olyan vallatási módszerekkel csikartak ki, amelyek kínzásnak minősülnek.