Közel négyezer neonáci él Csehországban

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a Csehországban élő neonáci aktivisták erőszakos cselekedetei egyre inkább a romák és a betelepülő idegenek ellen irányulnak, és az sem kizárt, hogy a katonai kemény mag terorrakciókra készül.
Vágólapra másolva!

Közel négyezer aktív tagja van jelenleg a neonáci mozgalmaknak Csehországban, ezek tíz százaléka a kemény maghoz sorolható - áll abban a tanulmányban, amelyet a szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó szakértők készítettek a cseh belügyminisztériumnak.

A tanulmány megírásában részt vevők szerint a neonáci mozgalmak tartós veszélyt jelentenek a cseh társadalomra, ezért a hatóságoknak fokozottan oda kell figyelniük erre a jelenségre. Arra számítanak, hogy a következő években megnövekedhet a romák elleni erőszakos cselekedetek száma, elképzelhetőek a betelepülő idegenek elleni támadások, és nem kizárt, hogy a militáns kemény mag akár terrorakciókat is elkövethet.

A neonácik tevékenysége számára kedvező feltételeket teremt a nemzetközi gazdasági válság és az egyre nagyobb mértékű betelepülés az Európai Unió országaiba, beleértve Csehországot is - mutatnak rá a szerzők.

A cseh neonácikat eszmeileg és szervezetileg a Nemzeti Ellenállás és a Szabad Fiatalság nevű mozgalmak fogják össze, de nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeznek. A neonácik egy másik része pedig a betiltott Társadalmi Igazságosság Munkáspártja és annak ifjúsági szervezete, a Munkásfiatalok nevű szervezetbe csoportosul, illetve azokkal rokonszenvez.

A kemény mag állítólag folyamatosan nagyon aktív, tevékenységét mintegy 10-15 személy irányítja, aki rendszeresen tartja a kapcsolatot híveikkel. A nők aránya a neonáci mozgalmak tagjai között mintegy 15-20 százalék.